Ontslag niet terecht: werkneemster Haelens bedrijf hoefde niet eerder te beginnen

Foto: Pixabay - Activedia (CC0-Public Domain)

HAELEN – Een bedrijf in Haelen heeft een werkneemster onterecht ontslagen omdat zij niet altijd tien minuten vóór werktijd aanwezig was. Dat is het oordeel van de Roermondse kantonrechter. 

De huisregels van het bedrijf schrijven voor dat werknemers tien minuten voor aanvang van hun werktijd op de locatie aanwezig moeten zijn, om op deze manier instructies van de leidinggevenden te kunnen ontvangen. Dat zou noodzakelijk zijn om diensten op elkaar te laten aansluiten.

Betaalde tijd
De vrouw, die sinds april dit jaar in dienst was, kwam regelmatig niet op het gewenste tijdstip aan. Zij kreeg daarvoor herhaaldelijk een waarschuwing, maar begin september was de maat echt vol: ze werd op staande voet ontslagen. De werkneemster stapte echter naar de kantonrechter in Roermond. Die gaf haar gelijk. Het gedrag van de vrouw is namelijk geen reden voor een ontslag op staande voet. ‘Als het bedrijf vindt dat de aanwezigheid van het personeel tien minuten voor aanvang van de werkzaamheden essentieel is, zou dat ook tot uitdrukking moeten komen in het betalen van die tijd aan de werknemers. Het betreft dan reguliere werktijd’, aldus de rechter.

Vanaf
Het bedrijf moet haar ex-werkneemster nu het salaris over september en oktober betalen, plus cursuskosten, een ontslagvergoeding en juridische kosten: in totaal bijna 6000 euro. De directeur reageerde toch opgelucht. ‘Ze had voor 13.000 euro schade gereden in het magazijn en al zo’n zeven laptops versleten. Ze begon ook vaak niet tijdig aan haar werkzaamheden, iets dat wij niet helder in de ontslagbrief hebben gezet. Dat kost ons nu wat geld, maar dat is prima. We zijn blij dat we er zo vanaf zijn.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen