Ombouwen moet onderdeel worden van maatregelen om leegstand te voorkomen

Foto: Pixabay - SatyaPrem (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De gemeente Leudal staat, net als veel andere plattelandsgemeenten, voor de uitdaging voldoende woningen te realiseren voor de juiste doelgroepen.

Daarom is het zogenoemd Uitvoeringsprogramma Wonen (UP Wonen) ontwikkeld: de bestaande woningvoorraad moet toekomstbestendig worden gemaakt, voorzieningen dienen bereikbaar en toegankelijk te blijven en de bebouwde omgeving zal klimaatbestendig moeten zijn.

Leegstand
Het UP Wonen gaat verder over het verbouwen van niet-woningen naar woningen en het slopen en nieuw bouwen van woningen in de kernen. Daarmee moet leegstand worden voorkomen en de leefbaarheid wordt verbeterd. Het UP Wonen is een aanvulling op de Structuurvisie Wonen 2018. Dit betekent dat het woonbeleid binnen die structuurvisie, de huidige bestemmingplannen voor de kernen en het buitengebied, ongewijzigd blijft.

Doelgroepen
Met name het bereikbaar en toegankelijk houden van voorzieningen, wetende dat het aantal voorzieningen terugloopt en panden op termijn leeg komen te staan, wil de gemeente koppelen aan het (ver)bouwen van voldoende en vooral de juiste woningen. Het UP Wonen moet hierin voorzien door de mogelijkheid te bieden in de kernen publieksfuncties om te bouwen naar woningen voor specifieke doelgroepen. Dit zijn goedkope koopwoningen (tot 225.000 euro) of huurwoningen. Tijdens de raadsvergadering van 15 december staat het Uitvoeringsprogramma op de rol.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen