Samenwerking bij vroegsignalering schuldenproblematiek

Foto: Gemeente Leudal

LEUDAL – Gemeenten gaan intensiever samenwerken met onder meer zorgverzekeraars, woningcorporaties, energiemaatschappijen en waterleveranciers, om bij betalingsachterstanden van inwoners elkaar direct op te zoeken.

Door tijdig signalen met elkaar uit te wisselen, worden schulden met een grote impact – bijvoorbeeld afsluiting van energie, woningontruiming en royement van een zorgverzekering – voorkomen.

Convenant
Om dit te onderstrepen, ondertekenden wethouders Mart Janssen, Carla Peters, Jan den Teuling en Marjan Bruijsten van de gemeenten Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Echt-Susteren een convenant Vroegsignalering van schulden in het gemeentehuis van Roerdalen. Mensen met schulden wachten gemiddeld zo’n 5 jaar voor ze om hulp vragen. Als zij zich uiteindelijk toch melden, hebben ze gemiddeld 40.000 euro schuld bij vijftien verschillende schuldeisers.

Nieuwe wet
Vanaf 1 januari 2021 wordt vroegsignalering een wettelijke taak voor gemeenten en vanaf dat moment zijn ze verplicht om uit eigen beweging hulp aan te bieden bij betalingsachterstanden. De gemeenten wensen hier zo snel als mogelijk mee te starten, om zo goed voorbereid te zijn op het moment dat de wetswijziging wordt doorgevoerd.

Reacties