Oplevering voedselbos in Heythuysen: een project van de Aod Prinse

Foto: Gemeente Leudal

HEYTHUYSEN – Zaterdag werd in Heythuysen, op de hoek van de Vlasstraat met de Noorderbaan, een voedselbos opgeleverd. Het plan komt uit de koker van de plaatselijke vereniging van de Aod Prinse, VV De Kwakkert. Vandaar dat het project de naam Aod Prinse Bóngerd meekreeg.

Vanuit de overeenkomst ‘Leudal Buiten 2018-2027’ en ‘Limburgers planten bomen voor Limburgers’ heeft Stichting IKL, samen met de gemeente, de Aod Prinse Bóngerd ondersteund.

Groenste
‘Een prinsenpark met een biodiversiteitsvriendelijk beheer’ zo constateerde Ron Janssen van het IKL, ‘waardoor ook de doelsoort, de kamsalamander, zich thuis zal voelen.’ Bovendien blijkt uit diverse onderzoeken dat de inwoners, maar ook de bezoekers aan de gemeente, het groen erg waarderen. Leudal heeft mede daarom zelfs de ambitie om de groenste gemeente van Limburg te worden. De Aod Prinse Bóngerd is een project dat in die ambitie past. Het is tevens onderdeel van het 37.000 bomenplan van de gemeente, waarin voor elke inwoner van de gemeente een boom moet worden geplant.

Jubileumjaar
Helaas is er door corona geen openbare opening van het voedselbos mogelijk. Vorst Ruud I van VV De Kwakkert had zich het jubileumjaar van de vereniging dan ook anders voorgesteld. ‘Wij vinden het mooi dat de Aod Prinse hiermee het jubileum van De Kwakkert toch extra glans geven. Wij zijn ervan overtuigd dat dit een duurzaam, blijvend monument wordt van de vastelaovendj in ons dorp. En we denken dat veel mensen die ‘een rondje Heitse’ wandelen nog jaren van dit mooie project gaan genieten.’ Het onderhouden van het gebied is een samenwerking tussen de gemeente en Zorgbedrijf Zorg en Groen.

Reacties