Forum voor Democratie als enige tegen provinciale subsidie voor wielerbaan in Neer

Foto: Wikipedia - Julian Ilcheff Borissoff (CC BY 3.0)

MAASTRICHT – Forum voor Democratie (FvD) vindt dat de provincie in coronatijd geen geld mag uittrekken voor de bouw van een wielerbaan in Neer, omdat het ‘ongepast is’ om in crisistijd veel geld uit te geven aan ‘vrijetijdsbesteding’.

De provincie had al 750.000 euro toegezegd aan Leudal voor de aanleg van de wielerbaan op het sportpark in Neer. Maar die beslissing kon volgens FvD wel teruggedraaid worden, zo meldt Dagblad De Limburger.

Andere wereld
‘We leven inmiddels in een andere wereld’, zei fractievoorzitter Simone Kerseboom. ‘Aan de vooravond van een economische crisis moeten we ons afvragen wat de broodnodige investeringen zijn. Dit geld gaat naar vrijetijdsbesteding. Het zou nu onze taak moeten zijn om te voorkomen dat mensen permanent in vrije tijd gaan doorbrengen.’

Gezondheid
De partij kon niet op veel steun rekenen. Het is juist nu een goede investering vond sportgedeputeerde Joost van den Akker (VVD). ‘Door corona is zeventig procent van de jeugd minder gaan bewegen. Dit is goed voor de gezondheid, voor de samenleving en de economie.’ Ook D66 en SP wezen op het belang van dit soort faciliteiten. Limburg scoort immers voortdurend slecht scoort in lijstjes over volksgezondheid. SP’er René van der Valk vreest wel dat met de komst van de wielerbaan ‘vooral de Limburgers worden bediend die toch al voldoende bewegen’. Hij vindt daarom dat het aantal nieuwe sporters moet worden gemonitord.

Rood licht
De PVV vond dat de baan eens per maand gratis moet worden opengesteld voor niet-leden. Van den Akker beloofde zich daarvoor in te zetten. De PVV wil ook dat er in Neer aandacht wordt besteed aan veilig fietsen op de openbare weg ‘omdat wielrenners vaak denken dat ze de Tour de France aan het rijden zijn met als gevolg gevaarlijke situaties door het blokkeren van de weg of het rijden door rood’. Het Limburgs parlement gaf uiteindelijk groen licht voor de subsidie. De accommodatie in Neer bestaat trouwens niet alleen uit een verlichte wielerbaan van 800 meter, maar ook uit een verlicht parcours voor mountainbikers en cyclocrossers. De gemeente Leudal draagt 820.000 euro bij aan de wielerbaan.

Reacties