Wijnkoperij Alex Storms-Mertens: de vierde generatie aan het roer

Foto: John Hölsgens

HEYTHUYSEN – De start van het familiebedrijf Storms ligt nog verder terug in de geschiedenis dan het waarschijnlijke bouwjaar van de T-Ford, waar Alex Storms naast poseert. Het geërfde model, dat nog steeds gekoesterd wordt binnen de poorten van de wijnhandel aan de Dorpstraat 108 in Heythuysen, rolde van 1908 tot 1927 van de band. Nog ruim voor die tijd had de voormalige eigenaar, de overgrootvader van Alex, een hotel in Roermond.

‘Zijn zoon, mijn opa, begon de wijnzaak in Heythuysen. Mijn vader nam het later van hem over’ vertelt Alex tijdens een rondgang, die ons eens wat verder brengt dan de al welbekende shop. Bijvoorbeeld in de onverwacht grote ruimte, waar liefst 300.000 flessen wijn opgeslagen liggen.

Avontuurlijk
De ouders van Alex zitten nog steeds in de zaak, maar er is niettemin alweer een volgende stamhouder op de wereld, die zelfs met zijn voornaam de familietradities voortzet. Een bijzondere situatie toch. Hoe is het mogelijk dat dit familiebedrijf alle stormen lijkt te trotseren? Wat is het geheim? Van een geheim wil Alex eigenlijk niet weten. Maar er zijn wel wat noemenswaardige facetten. ‘Natuurlijk hebben we de geroemde Franse, Italiaanse, Chileense of Argentijnse wijnen. Maar we blijven altijd alert op ‘nieuwe wijnlanden’. Daarbij importeren we ook bijzondere wijnen die qua prijs kunnen concurreren met de supermarkt, maar kwalitatief veel beter zijn. Verder hebben we een specialisme: natuurzuivere, traditionele wijnen. Mijn vader was in de jaren tachtig de eerste importeur van wijn uit Chili in Nederland. Het avontuurlijke zit wat dat betreft ook nog steeds in de familie. Ik heb het vizier nu gericht op Centraal-Europa: Bulgarije, Roemenië, Slovenië, Hongarije, Kroatië en zelfs Macedonië, ondanks dat laatstgenoemde nog geen lid is van de EU. De prijs-kwaliteitverhouding ligt daar nu heel goed. Tenslotte vinden wij een persoonlijke benadering van de klant heel belangrijk.’

Karakter
Of zijn kinderen Alexander (5) en Isabella (3) ooit de zaak overnemen, staat nog in de sterren geschreven. Maar een eerste zetje heeft pa alvast gegeven. ‘Die kleintjes hebben me geïnspireerd om twee wijnen op de markt te brengen, waarbij ik hun karaktereigenschappen heb proberen te vangen. Het was een hele klus om dit naar een product als wijn te vertalen. Maar ik geloof dat het, na enkele jaren zoeken en proeven, perfect gelukt is.’

Foto: John Hölsgens

Trots
‘Alexander, een rode wijn, is stijlvol, uniek en nu al onderscheidend. Souplesse en kracht wisselen elkaar moeiteloos af. Isabella is een witte wijn die nu al weet te verleiden. Jong, elegant en verfijnd, maar tegelijkertijd ook duidelijk aanwezig. Goed gezind, speels en uitnodigend. Kortom niet te weerstaan, een echte schoonheid…’ Deze nieuwe wijnen zijn vormen voor de jonge vader Alex niet alleen een eerbetoon aan een nieuwe generatie, maar ook aan wijnsoorten waarbij we ons zelf misschien weer even kinderen of juist trotse ouders mogen voelen.
Alweer een reden om eens binnen te lopen aan de Dorpstraat in Heythuysen, of aan de Kerkstraat 24 in Nederweert. Neem ook eens een kijkje op de zeer uitgebreide website, inclusief webshop.

Reacties