Jacobusfeesten moeten uitgroeien tot een jaarlijkse traditie in Hunsel

Foto: ML5

HUNSEL – Naast de Jacobuskerk in Hunsel is de nieuwe Jacobustuin officieel ingezegend. In de bestrating van de tuin is onder meer een grote Jacobusschelp aangebracht. De tuin is onderdeel van het project om Hunsel een plek te geven op de populaire Camino (wandelroute) naar Santiago.

In de tuin zijn ook drie zeldzame Jacobusappelbomen geplant. ‘Dit is een bijna uitgestorven ras met appels die rond 25 juli, de feestdag van Sint Jabobus, rijp zijn’ vertelde Wim Meuwissen van het kerkbestuur. ‘Bij een kweker in Zeeland hebben we nog enkele exemplaren kunnen krijgen.’

Pelgrims
In de kerk is ook informatie over de pelgrimstocht naar Santiago en de relatie met Hunsel te vinden. Volgens Meuwissen komen nu al jaarlijks meer dan duizend pelgrims op weg naar Santiago door Hunsel. Hij hoopt dat dit er in de toekomst nog meer gaan worden. Zij kunnen dan in de tuin even uitrusten. In de kerk wordt op glazen panelen de meer dan 700 jaar oude geschiedenis van de parochiekerk toegelicht. Ook wordt ingegaan op de oude bedevaarttraditie van Sint Marcoen en Jacobus in Hunsel.

Druk
De tuin is grotendeels aangelegd door vrijwilligers. Meuwissen: ‘Het mooiste van het hele project vind ik dat er hierdoor weer een grote verbondenheid in het dorp is ontstaan. Het was zondag bij de inzegening ook heel erg druk.’
Met de kermiscommissie van het dorp is afgesproken dat voortaan elk jaar in het eerste weekeinde van september de Jacobusfeesten worden gehouden. ‘Op die manier zorgt de Jacobustuin niet alleen voor verbondenheid met wandelaars, maar ook tussen de mensen van het dorp zelf’, aldus Meuwissen.

Oorlogspad
Burgemeester Désirée Schmalschlägerij was aanwezig bij deze eerste editie van het Jacobusfeest, waar naast de parochtietuin ook het ‘oorlogspad’ geopend werd, dat bestaat uit twee wandelroutes met informatie over de oorlog.

Reacties