Wagemans hekelt ‘afstandelijke houding’ college in kwestie Dichterbij

Foto: John Hölsgens

HORN – De antwoorden die raadslid Wagemans (Ronduit Open) heeft gekregen vanuit het college van B&W, over de plannen van zorginstelling Dichterbij om in Horn een nieuwe woongroep te vestigen, zijn niet echt in goede aarde gevallen.

Wagemans waarschuwde eerder voor de financiële gevolgen voor de gemeente. Bovendien meent hij dat er sprake is van strijdigheid met het bestemmingsplan, waarbij hij twijfels heeft of de door Dichterbij aan omwonenden versterkte informatie wel correct is voor zover het de planologische toelaatbaarheid van het plan betreft.

Omgevingsdialoog
Om met dat laatste te beginnen: het college antwoord dat het planvoornemen inderdaad in strijd is met het bestemmingsplan en dat dit bekend is bij Dichterbij. ‘De omgevingsdialoog en bijeenkomsten zijn door de stichting zelf georganiseerd. Of de door Dichterbij aan omwonenden versterkte informatie correct is met betrekking tot de planologische toelaatbaarheid van het plan voor een nieuwe woongroep, kunnen we niet beoordelen’, zo liet men weten.

Kruimelgevallenafwijking
Ook de financiële positie van de gemeente ten aanzien van de zorgbudgetten zijn bekend, zo betoogde het college. ‘Hiermee wordt bij de integrale afweging van het verzoek rekening gehouden. Dit is ook al als zodanig gecommuniceerd met de Stichting. Het plan is te vergunnen, via een zogenaamde ‘kruimelgevallenafwijking’. Hier is het college het bevoegde gezag, niet de gemeenteraad’, zo werd benadrukt.

Loopje
Wagemans is het niet eens met de in zijn ogen ‘afstandelijke houding’ van het college. Volgens hem gaat het om initiatiefnemers die foutieve informatie verstrekken aan burgers, die juist recht hebben op volledigheid. ‘Ik meen dat de overheid hier een verantwoordelijkheid heeft’ zo liet hij het college op zijn beurt weten. ‘De omgevingswet is ook niet bedoeld de juridische mogelijkheid te scheppen naar burgers toe een loopje te nemen met de waarheid.’ Het raadslid verzoekt ook om geen besluit te nemen over een omgevingsvergunning of wijziging van het bestemmingsplan, vóór de commissie Fysiek zich een oordeel heeft kunnen vormen en – afhankelijk daarvan – de gemeenteraad hierover een standpunt heeft kunnen innemen. ‘Ik meen dat de afwijking van het bestemmingsplan zodanig, is dat deze aanvraag in een politiek kader geagendeerd dient te worden’ aldus Wagemans.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen