Blijf actief: voorkom valpartijen met een aantal oefeningen en simpele aanpassingen…

Foto: Negen

LEUDAL – Juist in deze vreemde tijd is het van belang om actief blijven. Als u op oudere leeftijd weinig beweegt, neemt de spierkracht in een snel tempo af. Op die manier neemt de kans op een val in of rondom het huis toe.

Met een aantal gemakkelijke aanpassingen in het dagelijks leven is dat te voorkomen. Met deze tips van de beweegcoaches van Leudal Leeft staat u sterker op uw benen…

Blijf actief
Door iedere dag een half uur te bewegen blijft uw balans in orde en blijven de spieren op sterkte. Thuis kunt u veel doen. Zorg elke dag voor een (vast) moment waarop u wat oefeningen doet. Ga uw hele lijf langs, van top tot teen, om losmakende oefeningen te doen: draai uw nek, schouders, polsen, heupen en enkels. En blijf verder lekker veel bewegen in huis of in de tuin. Zodra de mogelijkheden er weer zijn, kunt u op zoek gaan naar een beweegprogramma in de buurt. De beweegcoaches helpen u daar graag mee op weg.

Veiligeid
Zorg voor voldoende licht in- en rondom het huis. Ook als u naar het toilet gaat ’s nachts. U denkt dat u uw huis goed kent, maar als u de avond ervoor een wasmand op de overloop laat staan, kunt u lelijk ten val komen. Ook een veilige trap met stevige leuning is van belang. Merkt u dat de kleedjes in huis glijden of verschuiven? Koop een antislipmat bij de bouwmarkt voor onder het kleedje. Zo’n antislipmat is ook van belang in de badkamer. Simpel aan te passen en heel veilig! Op uw slippers of sokken de trap af, is natuurlijk ook niet veilig. Draag stevige veterschoenen met een zool met voldoende profiel en lage hak. Klittenband schoenen kunnen ook erg handig zijn. Belangrijk is wel dat als u merkt dat het klittenband minder goed plakt, u dit direct laat vervangen.

Duizelig
Bent u duizelig als u op staat? Blijf waar u bent, span de beenspieren goed aan en wacht tot het voorbij is voordat u wegloopt. Door het aanspannen van de beenspieren begint het bloed weer goed te stromen en is de duizeligheid meestal snel voorbij. Veel beweegtips- en oefeningen worden gedeeld op de website www.leudalenergiek.nl. Op YouTube vindt u ook beweegvideo’s. Wilt u meer bewegen, maar weet u toch nog niet nzo goed hoe? Neem dan contact op met beweegcoach Matti via e-mail: [email protected] Zij helpt u graag!

Reacties