Nieuwe campagne verkeersveiligheid ‘Samen goed op weg’ van start

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – ‘Samen goed op weg’, met die slogan trapt de gemeente Leudal een nieuwe campagne rondom verkeersveiligheid af.

Landelijk is er sprake van een stijging van het aantal verkeersslachtoffers. Dat moet anders. Met deze campagne wil de gemeente inwoners bewust maken van hun eigen gedrag: wat kun je doen om een bijdrage te leveren aan meer veiligheid in het verkeer, voor jezelf en andere weggebruikers?

Onvoorzichtig
De gemeente zet zich al langer in voor meer veiligheid op de weg, onder meer door middel van snelheidsmeters, drempels, rotondes of specifieke weginrichting. Dit blijkt allemaal niet genoeg. Uit onderzoek blijkt dat onvoorzichtig of onoplettend verkeersgedrag steeds vaker de oorzaak is van ongevallen, of een verminderd gevoel van veiligheid. Te hard rijden, geen voorrang geven aan verkeer van rechts, telefoongebruik, onzichtbaarheid van fietsers en voetgangers zijn daar voorbeelden van.

Inzet
De gemeente ondersteunt en financiert landelijke campagnes, zoals de BOB-campagnes en ‘Wij gaan weer naar school’. Maar de gemeente levert tevens een bijdrage aan verkeerseducatie op basisscholen en middelbare scholen. Voor dit jaar is organisatie VanSchijndelAdvies (VSA) gevraagd om diverse, nieuwe projecten op te starten en uit te voeren. Ook wordt aan mensen gevraagd zelf initiatief te nemen en iets op te starten rondom verkeersveiligeheid met de buurt, vereniging of school.
De gemeente wil in de komende tijd inzetten op de Landbouwverkeersdag, de snelheid van het autoverkeer in woonwijken, fietsinstructies voor senioren met koppeling aan een bestaande fietsknooppuntenpuzzeltocht, een opfriscursus voor automobilisten, verkeerslessen bij het AZC en de RiskFactory voor senioren. Ook op de komende seniorenbeurs Wonen-Zorg-Welzijn, op 20 maart in de Bombardon in Heythuysen, zal de gemeente zich in dat opzicht laten zien.

Doel
Wethouder Stan Backus (Ronduit Open): ‘Het eigen gedrag van mensen blijft een belangrijke factor, willen we veiliger kunnen deelnemen aan het verkeer. Zelf stap ik regelmatig op de fiets. Voor recreatief gebruik of om de kinderen naar school te brengen. Samen met andere verkeersdeelnemers heb ik op dat moment een ander doel, dan diegene die zo snel mogelijk naar zijn werk wilt. Wat kan ik op dat moment zelf doen om mijn eigen veiligheid of die van mijn kinderen te vergroten? Met de campagne ‘Samen goed op weg’ willen we mensen daarover aan het denken zetten. Dit met uiteindelijk maar één doel en dat is meer veiligheid in het verkeer en minder ongelukken.’

Reacties