Uitzending raadsvergadering binnenkort met ondertitels te bekijken

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Beelden van de gemeenteraadsvergadering worden binnenkort ondertiteld. Het gaat daarbij alleen om beelden die achteraf via internet bekeken kunnen worden.

De raadsvergaderingen worden al jarenlang uitgezonden via de lokale omroep ML5 en haar voorgangers én via internet. Die uitzending via internet krijgt nu het extraatje.

Inschakelen
De ondertiteling gebeurt dus niet live, maar wel binnen tien werkdagen na afloop van een raadsvergadering. Deze is dan via deze link te bekijken. De videobeelden worden niet standaard met ondertiteling getoond. Aangekomen op de juiste digitale plek dient in het videobeeld op de blauwe balk ‘Start nu’ te worden geklikt. De ondertiteling wordt aangezet door daarna linksonder in het beeld op dit symbool te klikken:
Ondertiteling kan wél worden ingeschakeld bij raadpleging van de videobeelden via internet, maar (nog) niet als die beelden worden bekeken vanuit een vergader-app, zoals iBabs.

Toegankelijkheid
Het presidium heeft het besluit tot ondertiteling genomen om de toegankelijkheid van de videobeelden voor mensen met een gehoorbeperking te verbeteren. De gemeente voldoet op dat punt daarmee nu aan het ‘Tijdelijk besluit digitale toegankelijkheid overheid’. Dat Rijksbesluit verplicht overheidsinstanties, waaronder gemeenten, om uiterlijk 23 september 2020 de toegankelijkheid van websites en mobiele applicaties voor mensen met beperking – met name aan het zicht en gehoor – te waarborgen. Als gebruikers van de ondertiteling reacties of suggesties daarover hebben, dan kunnen zij contact opnemen met het team raadsgriffie: [email protected]

Reacties