Iedereen doet wat: op gemeentelijk en individueel niveau werken aan duurzaamheid

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Iedereen doet wat, onder dat motto is de campagne gestart om Nederland steeds duurzamer te maken. Ook in Leudal wil de gemeente zoeken naar uiteenlopende maatregelen om het klimaat te helpen.

Niet alleen op gemeenteniveau, maar ook op individueel niveau, wordt de samenleving gevraagd te kijken naar mogelijkheden in-en rondom de woonomgeving. Iedereen kan iets bijdragen: groot of klein, goedkoop of duurder.

RES
De gemeente gaat niet alleen de landelijke campagne uitdragen. Afgevaardigden nemen ook deel aan het Nationaal Programma Regionale Energie Strategie (RES). Dit programma heeft tot doel om in de regio Midden-en Noord Limburg een pakket aan maatregelen samen te stellen, dat moet resulteren in een CO2-reductie van tenminste 49% in 2030 ten opzichte van het jaar 1990. Zo wordt gekeken naar duurzame oplossingen als het gaat om het opwekken van energie door de aanleg van windmolen-en zonneparken, zowel regionaal als lokaal.

Verschil
Wethouder Piet Verlinden (Samen Verder): ‘Het klimaat raakt ons allemaal. Door na te denken en te gaan investeren in schone energie gaan we klimaatveranderingen tegen, scheppen we nieuw werk en worden we in de toekomst onafhankelijk van het gas. Zon en wind hebben de toekomst en daarin lopen we in Nederland achter op alle andere landen in Europa. Het is geen vraag meer of we gaan investeren in duurzame vormen van energie, maar waar? Daarnaast kun je als inwoner het verschil maken. Van het scheiden van afval, op de fiets naar het werk, het isoleren van de vloeren, daken en muren, zonnepanelen op het dak, zonneboilers en glasisolatie tot het plaatsen van ledlampen. Als gemeente steunen we de campagne ‘Iedereen doet wat’ en we hopen dat het inwoners aanzet zelf een verschil te maken.’

Kijk voor meer informatie op www.regionale-energiestrategie.nl en www.iedereendoetwat.nl

Reacties