Locatiekeuze fusieschool Leudal-West blijft gemeenteraad verdelen

Foto: John Hölsgens

LEUDAL  – Ouders zullen alsnog gepolst worden over de fusieschool voor Haler, Hunsel, Neeritter en Ittervoort.

Dat raadsbesluit kwam afgelopen week tot stand, ondanks het feit dat de gemeenteraad vorig jaar mei al besloot dat die nieuwe school in Hunsel moet komen.

Druk
Ouders uit Ittervoort en Neeritter vonden dat ze te weinig betrokken waren bij de locatiekeuze. Ronduit Open, VVD, PAL en CDA bleken gevoelig voor druk vanuit die richting, wat met name opmerkelijk genoemd mag worden van het CDA. De christendemocraten vonden vorig jaar dat uitstel nodig was. Toen dat niet gebeurde koos men voor Hunsel, om dat afgelopen dinsdag dus weer in twijfel te trekken. Het argument dat de partij daarbij hanteert is dat de raad vorig jaar niet over alle informatie beschikte. De school aan de Begoniastraat in Ittervoort zou goedkoper zijn dan een nieuwbouwlocatie tussen de dorpen in.

Geen prognoses
Wethouder Robert Martens (D66) ontkende dat de raad niet goed geïnformeerd was. De bedragen in het kostenonderzoek waren geen prognoses. Er mochten geen rechten aan worden ontleend zei hij. Michel Graef (Samen Verder) was van mening dat Leudal een chronisch probleem heeft met beslissingen nemen. ‘We hebben een besluit genomen en daar moeten we bij blijven’ vond de fractievoorzitter. Hij kreeg bijval van Richard Verheul (Leudal Sociaal): ‘Alle informatie was in mei 2018 beschikbaar en op basis van onderwijskundige argumenten is voor de Hunsel gekozen. Draagvlak onder de ouders van nu doet juist het minst ter zake, omdat je kiest voor een school die er zeker dertig jaar moet staan.’

Verkeersonderzoek
Toch komt de ouderraadpleging er dus. De motie werd met dertien voor en elf tegen aangenomen. Dat zegt natuurlijk nog niets over de uiteindelijke beslissing. Maar dat het allemaal stukken minder omslachtig had gekund lijkt duidelijk. Wethouder Martens gaf wel nog aan dat begin juni het verkeersonderzoek naar de locatie Hunsel klaar is. De raad gaf vorig jaar aan dat als er geen verkeersveilige routes tussen alle kernen en een toekomstige school in Hunsel kunnen komen, een heroverweging sowieso een optie is.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen