Ondanks alle twijfels: Samen Zorgen Huis Leudal eindelijk van start

Wethouder Janssen bij de opening van het SZHL.
Foto: Twitter Gemeente Leudal

BAEXEM – Ondanks het gegeven dat aan de voorwaarden voor garantstelling door de gemeente Leudal werd niet voldaan,  kon vrijdagochtend de officiële opening van het Samen Zorgen Huis Leudal (SZHL) in Baexem plaatsvinden.

Het SZHL klopte begin dit jaar aan bij de gemeente Leudal aan voor extra steun. Er was te weinig geld voor onder meer de inrichting van de zorgvoorziening.

Garant
In maart besliste de gemeenteraad dat Leudal garant zou staan voor een lening van maximaal 850.000 euro, die zou worden afgesloten bij de Bank Nederlandse Gemeenten. Wel leefden er bij diverse fracties zorgen over de toekomstige financiële exploitatie. Een van de voorwaarden voor de garantstelling was daarom dat de taxatiewaarde van het gebouw op 1,5 miljoen euro uit zou komen. Nu blijkt het voormalig klooster Mariabosch 925.000 euro waard.

Exploitatie
Toch betekent dat niet dat de garantstelling nu niet doorgaat. De gemeente blijft voor maximaal vijf ton staan. De overige benodigde twee ton worden middels een financiële constructie met de Gelissen Group afgedekt. Ook de provincie Limburg levert een bijdrage. ‘Het Samen Zorgen Huis heeft de afgelopen periode laten zien zich met hart en ziel in te zetten, voor de realisatie van een zorgvoorziening voor en door inwoners. De aandacht is nu gericht op de exploitatie. De stichting Samen Zorgen Huis wil zich volledig richten op het aanbieden van gemeenschapszorg en het stimuleren en aansturen van de vrijwilligers, het laten groeien van hun organisatie en het realiseren van een toekomstbestendige exploitatie. Om deze laatste zaken te realiseren gaat het Samen Zorgen Huis de komende maanden haar bestuurlijke inrichting hierop aanpassen’ zo liet de gemeente weten.

Toegevoegde waarde
‘Het college en de raad vinden het Samen Zorgen Huis van toegevoegde waarde voor de Leudalse samenleving’, zei wethouder Mart Janssen (Ronuit Open). ‘We zijn blij dat we samen met de Stichting Samen Zorgen Huis en Stichting Mariabosch een oplossing hebben gevonden. Hierdoor kan het huidige bestuur van het Samen Zorgen Huis zich nu richten op waar hun hart en kracht ligt: Zorg leveren aan de medemens.’

In het Samen Zorgen Huis zal in achttien appartementen zorg worden verleend aan mensen die tijdelijk extra zorg behoeven.

'

Reacties

article
17155
Samen Zorgen Huis Leudal eindelijk van start
BAEXEM – Ondanks het gegeven dat aan de voorwaarden voor garantstelling door de gemeente Leudal
https://leudal.nieuws.nl/2019/04/19/ondanks-alle-twijfels-samen-zorgen-huis-leudal-eindelijk-van-start/
2019-04-19T14:33:56+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2019/04/19142910/D4gxFY0X4AAA9hl.jpg
appartementen, Bank Nederlandse Gemeenten, exploitatie, garantstelling, Gelissen Group, lening, Mart Janssen, Opening, Ronduit Open, Samen Zorgen Huis, Stichting Mariabosch, Stichting Samen Zorgen Huis Leudal, Zorg
Nieuws