Oud-gemeentesecretaris Leudal vrijgesproken, ex-echtgenoot achter de tralies

Foto: PXHERE - (CC0-Public Domain)

DEN BOSCH – Diana Noppers, ex-gemeentesecretaris van de gemeente Leudal, is door de rechtbank in Den Bosch vrijgesproken van betrokkenheid bij fraude bij de gemeente Helmond.

De ex-echtgenoot van Noppers, Pieter H. kreeg wel twee jaar celstraf opgelegd, omdat volgens de rechtbank vaststaat dat hij als ambtenaar de gemeente Helmond voor tonnen oplichtte.

Afgeschermd
Maar de rechtbank betwijfelt dat Noppers heeft geweten, of had moeten weten, dat de dure spullen die H. kocht via een misdrijf waren verkregen. ‘Hoewel de uitgaves niet pasten bij hun gezamenlijk inkomen lijkt het erop dat Noppers van de oplichtingspraktijken werd afgeschermd. Niet onaannemelijk is dat H. haar op een geraffineerde manier een rad voor ogen draaide’, zo concludeerde de rechter.

Bekentenis
Noppers ontkende steeds dat ze geweten heeft van de oplichtingspraktijken van haar ex. Die legde veertien dagen geleden een bekentenis af. Hij liet facturen van de gekochte spullen via leveranciers van de gemeente Helmond bij de gemeente indienen. Daar accordeerde hij zelf de betalingen als hoofd Interne Dienst.

Boete
H. werd op alle punten schuldig bevonden. Van de twee jaar celstraf zijn zes maanden voorwaardelijk. Het OM had 2,5 jaar celstraf geëist. Verder moet H. de gemeente Helmond ruim 328.000 euro terugbetalen. Volgens de gemeente is Helmond voor 450.000 euro getild. Het onderzoek naar de fraude kostte ook tonnen. Als de gemeente Helmond meer geld terug wil, zullen ze een civiele procedure moeten beginnen. Tegen de uitspraak kan overigens nog hoger beroep worden aangetekend.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen