Leudal en Nederweert werken samen aan maatschappelijk integer buitengebied

Foto: PXHERE - (CC0-Public Domain)

LEUDAL/NEDERWEERT – In 2018 zijn meer hennepkwekerijen en drugsdumpingen in het buitengebied aangetroffen dan in voorgaande jaren.

Dat is niet alleen in onze regio zo. Ook landelijke cijfers duiden op een toename van criminele activiteiten in buitengebieden, met name gericht op soft- en harddrugs.

Gezamenlijke aanpak
De aanpak van deze zogenoemde ondermijnende criminaliteit heeft prioriteit bij de samenwerkende gemeenten Leudal en Nederweert. Het ministerie van Justitie en Veiligheid stelde hiervoor bovendien in het najaar van 2018 al een landelijk budget van 100 miljoen euro ter beschikking. De gemeenten hebben gezamenlijk de ‘Aanpak buitengebied Leudal-Nederweert 2019-2021’ opgesteld. Voor dit project is door het Ministerie een jaarlijks budget van 217.000 euro beschikbaar gesteld voor beide gemeenten. Het project is gestart op 1 april.

Bewustmaking
De gemeenten Leudal en Nederweert gaan deze vormen van criminaliteit in het buitengebied dus structureel en blijvend aanpakken. Gemeenten, politie, douane, belastingdienst, het RIEC en het OM werken daarbij nauw samen. De aanpak heeft zowel een repressieve als preventieve focus. Burgemeester Arno Verhoeven: ‘Ondermijning ga je pas zien als je het door hebt. Er zijn zoveel aspecten die te maken hebben met ondermijning. Ook daar stoppen we onze energie in. Mensen bewust maken van signalen, aangeven dat ze een anonieme melding kunnen maken, bijvoorbeeld via 0800-7000, het telefoonnummer van Meld Misdaad Anoniem. Zo kan er geen verband gelegd worden tussen de melder en de betrokkenen bij ondermijnende activiteiten.’

Actiepunten
Misstanden worden op daadkrachtige wijze aangepakt. Bovendien gaat geïnvesteerd worden in het creëren van een ongunstig vestigingsklimaat, waar voor criminaliteit geen ruimte meer is. Andere actiepunten zijn het inventariseren en zo nodig aanpassen van de plaatselijke regelgeving, het vergroten van het zicht op activiteiten in het buitengebied door onder meer integrale controles en het doorbreken van de anonimiteit.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen