Voorbeeld jeugdraad Veritas doet goed volgen

Foto: Veritas

NEERITTER – Voetbalclub Veritas neemt deel aan het ondersteuningstraject ‘Binden en Behouden Junioren’ van de KNVB. Een gesprek met Nils (bestuurslid Veritas), Wesley (jeugdtrainer Veritas) en Ralph (lid jeugdraad Veritas).

Ook SV Roggel, samenwerkingsverband VV GKC/RKHVC en RKESV participeren in dit ondersteuningstraject. Het doel is om clubs bewust te maken van het belang van binding van junioren, kennis te delen en tot actie over te gaan. In het geval bij Veritas gebeurt dat door middel van het opzetten van een jeugdraad.

Stem
Waarom is gekozen voor een jeugdraad? ‘Wij willen dat de jongeren ook hun stem kunnen laten horen’, vertelt Nils, ‘En dat daar ook naar geluisterd wordt natuurlijk. De jeugdraad kijkt naar wat anders en beter kan. Bijvoorbeeld hoe we de kantine gezelliger of aantrekkelijker kunnen maken. We organiseren ook mee bij de vrijwilligersavond van de club.’

Achterban
Op dit moment bestaat de jeugdraad uit zes jongeren. Bij Veritas is gekozen om van iedere leeftijdsgroep (vanaf 11-12 jaar tot 19 jaar) minimaal één of twee spelers in de jeugdraad zitting te laten nemen. De raad is nu een half jaar actief. Ralph: ‘Ik merk nu al dat het communiceren beter gaat, de lijntjes zijn korter. We houden makkelijk en snel contact met de ‘achterban’ via de groepsapp. Dit werkt perfect, en op deze manier worden alle jongeren erbij betrokken. Ik vind het leuk in de jeugdraad, omdat we nu meedenken en organiseren. Zo gaan we dit jaar de Veritasdag opzetten. Wij krijgen budget en mogen dan zelf de activiteit gaan uitwerken op touw zetten.

Mooi
De jeugdraad van Veritas zit nog in de startende fase, maar is volop bezig om alles op papier uit te werken. Nils: ‘Ik merk dat steeds meer voetbalverenigingen naar mij toe komen en willen weten hoe wij het aanpakken bij deze club. Dit vind ik een mooie ontwikkeling’. Mensen die meer willen weten kunnen contact opnemen met Nils via [email protected]

Reacties