Klimaatadaptie: er is nog een lange weg te gaan

ROERMOND – De temperatuur liep woensdagmiddag hoog op in de theaterzaal van de ECI in Roermond. Of het ook in dat opzicht geen stress opleverde was niet helemaal duidelijk, maar het onderstreepte wel de belangstelling van ondernemers in de regio voor innovatieve oplossingen op het gebied van klimaatadaptie.

‘Hitte zonder Stress’ was namelijk het thema van het bestuurlijk symposium over dit onderwerp. Meer dan vijftig vernieuwende ideeën en ontwerpen op het gebied van water, droogte en hittestress werden gepresenteerd tijdens de bijbehorende inspiratiemarkt.

Betegelde tuinen
Diverse sprekers namen de bezoekers mee door de ontwikkelingen rondom klimaatverandering, waarbij vooral het verhaal van Jaap Dirkmaat – een natuurbeschermer die vijf boeken schreef – de toehoorders boeide. Hij kon beargumenteren waarom we haast moeten hebben. Nederland is geen gidsland op dit gebied, zoals het zelf nogal eens wil denken. Integendeel, we hangen ergens achteraan. Een serieus verhaal, maar Dirkmaat bracht het toch met humor. De populaire, maar met het oog op de waterbalans catastrofale betegelde en beklinkerde ’tuinen’ kregen er bijvoorbeeld ook van langs. ‘Elke betonnen tuin is straks goed voor één verzopen Rotterdammer’ betoogde hij.

Werelden
Verder was daar de ex-minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen. De voormalig vice-premier is tegenwoordig voorzitter van Bouwend Nederland en ook hij concludeerde dat hittestress nog onvoldoende op het netvlies staat in zijn oude wereld van de politiek, en wellicht ook wel in zijn nieuwe wereld. En dat terwijl de ideeën en mogelijkheden er volop zijn. En dus was het waardevol dat ook die werelden vandaag met elkaar in contact kwam. Zo kwam namens de gemeente Leudal wethouder Robert Martens zijn licht opsteken in Roermond.

Prijswinnaars
En dan waren er nog diegenen die meedongen naar een innovatieprijs, de kans om een gebiedspilot ter waarde van 15.000 euro uit te voeren. Er werd zowel een publieksprijs als een juryprijs uitgereikt en aangewend om in het beheergebied van Waterschap Limburg een pilot te starten met de winnende innovatie. Groen2 uit Reuver won de juryprijs met haar ‘verticale watertuin’, een slimme, verticale groene waterbuffer die tegen een gevel wordt geplaatst en piekbuien opvangt. De publieksprijs ging naar Rain(a)way uit Eindhoven. Zij maken tegels waarmee piekbuien opgeslagen én gezuiverd worden.


https://twitter.com/WLomgeving/status/1055096746571894787

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen