Organisaties willen de wind niet uit elkaars zeilen nemen

Foto: Zuidenwind

HEIBLOEM/EGCHEL – Afgelopen week tekenden het bestuur van Zuidenwind en de initiatiefnemers van Windpark Egchelse Heide een samenwerkingsovereenkomst.

Reden daarvoor is dat het in de gemeente Peel en Maas geplande windpark Egchelse Heide met haar vijf windturbines zo dicht bij de bestaande turbine De Coöperwiek van coöperatie Zuidenwind komt te liggen, dat ze elkaar in de weg zouden zitten.

(Klik op afbeelding voor vergroting)

Fonds
De Coöperwiek zou daardoor ongeveer twee procent minder wind produceren, met een lagere opbrengst tot gevolg. Na het nodige overleg over compensatie, hebben beide organisaties besloten om samen te werken. In de samenwerkingsovereenkomst zegt windpark Egchelse Heide toe om de volledige parkeffectschade ter compensatie van de lagere opbrengst van de Coöperwiek te storten in het parkfonds voor de omgeving van Eghelse Heide. Daarnaast zal windpark Egchelse Heide na ingebruikname van de vijf geplande turbines, vijftien jaar lang 1 euro per MWh geproduceerde stroom per jaar afdragen aan hetzelfde fonds. Dat is ongeveer 10.000 euro per turbine per jaar en over 15 jaar dus circa 750.000 euro. Uit dit parkfonds kunnen in de nabije toekomst allerlei projecten gefinancierd worden.

Verkeersveiligheid
Zo zou bijvoorbeeld ook de verduurzaming van gemeenschapshuis de Klokkestoel in Heibloem gefinancierd kunnen worden. In overleg met windpark Egchelse Heide is ook al sprake van een gezamenlijke inzet van fondsen, met als doel de verbetering van de verkeersveiligheid van de kruispunten Heibloemseweg-Haambergweg en Boerderijweg-Staldijk. Het is de bedoeling dat ook in de toekomst afstemming plaats vindt, waarbij een gezamenlijke inzet voor uitvoering van grotere projecten tot de mogelijkheden behoort. In ieder geval moet de recent overeengekomen samenwerking de dorpen Egchel en Heibloem ten goede komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen