D66 vraagt om beleid omtrent legalisatie van illegale bouw

Foto: Pixabay - 3844328 (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Veel inwoners begrijpen er maar weinig van waarom de gemeente regelmatig illegale bouwwerken achteraf toch toestaat. Dit handelen, ook wel legaliseren genoemd, veroorzaakt nogal wat ergernis.

Ook de fractie van D66 kreeg laatst te horen: ‘Het lijkt erop dat je in Leudal beter zonder vergunning kunt gaan bouwen. Dan wordt alles wat je naar eigen wens – te veel, of anders dan vergund-  gebouwd hebt, achteraf allemaal legaal gemaakt. Maar als je een vergunning vooraf aanvraagt, krijg je vaak niet wat je wilt.’

Grens
Onlangs heeft het college opnieuw twee bouwwerken achteraf gelegaliseerd, die in strijd met de vergunning en het bestemmingsplan waren. Voor de democraten is de grens wel bereikt: ‘In het coalitieakkoord is afgesproken dat er handhavend opgetreden moet worden tegen dit soort praktijken’ zo heet het in een persbericht. De fractie kan zich voorstellen dat bij kleine afwijkingen de aanvrager in de gelegenheid wordt gesteld om dit verantwoord te laten legaliseren. Daarom wil D66 dat het college beleid opstelt en aan de raad voorlegt onder welke omstandigheden legalisatie wordt toegestaan en wanneer niet.

Afbraak
‘Dat geeft iedereen duidelijkheid. Daarnaast weet iedereen dan ook dat het niet voldoen aan de voorwaarden een groot risico meebrengt. Want áls de gemeente er achter komt dat de vergunning niet gerespecteerd wordt, dan zal het bouwwerk alsnog aangepast moeten worden aan de voorwaarden uit de vergunning, of wellicht zelfs afgebroken moeten worden’ aldus D66, bij monde van fractievoorzitter Voermans. De fractie heeft een aantal raadsvragen bij het college neergelegd. De partij wil onder meer weten hoeveel overtreders in de afgelopen tien jaar uiteindelijk daadwerkelijk het illegaal gebouwde geheel of gedeeltelijk verwijderd hebben.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen