Mackus en Backus bij het ochtendgloren van de Open Monumentendagen

NEER – Gedeputeerde Mackus (CDA) bracht zaterdagochtend een bezoek aan de Friedesse Molen in Neer. Hij werd daarbij ontvangen door onder anderen wethouder Stan Backus (Ronduit Open).

Dit weekend zijn meer dan vierduizend prachtige monumenten in heel Nederland gratis toegankelijk voor iedereen. Leudal wil de aandacht voor de monumenten in haar 16 kernen vergroten, door het bijzondere cultureel erfgoed toegankelijk te maken en te behouden voor een breed publiek.

Voorbeeldproject
De Friedesse Molen is een mooi voorbeeldproject, waarbij een vervallen gebouw tot horecafaciliteit en woningen is omgetoverd. Hiervoor heeft de Friedesse Molen provinciale subsidie ontvangen. Naast de molen ligt de molenaarswoning. Decennialang was dit pand onbewoond en sloop dreigde. Maar exact 300 jaar na de bouw in 1717 is de rijksmonumentale molenaarswoning volledig gerestaureerd en weer bewoond. Op de locatie van de schuur zijn schuurwoningen gerealiseerd. De herstelde wagenpoort verbindt de schuurwoning met de molenaarswoning. Sinds juni is in de molenaarswoning restaurant De Friedesse Molen gevestigd.

Mozaïekvloeren
Egbert Hanssen leidde als molenaar, samen met voorzitter van de stichting Friedesse Molen Peter van de Horst, beide heren door de diverse delen van de bouw. Daarna was er uiteraard tijd voor koffie en vlaai in het restaurant, waar eiken balken, gewelfde plafonds en mozaïekvloeren ook al de sfeer van weleer ademden. Molen en molenaarswoning zijn dit weekend van 10.00 uur tot 22.00 uur geopend.

Europa
‘Europa’ is het leidende thema tijdens de Open Monumentendag. Daarbij wordt ook en het heden en verleden van Neeritter en omgeving speciaal onder de aandacht gebracht. De gemeente Leudal stelt voortaan elk jaar één kern centraal. In 2018 opent het grensdorp die reeks. Zo is de vroegmiddeleeuwse kerk op de grens van Neeritter met België te bezoeken, waar een tentoonstelling is van de kerkschatten, die alleen dit weekend te zien zullen zijn. Bijzondere verhalen over Neeritter en zijn bewoners worden verteld in de Armenmolen, waar tevens een expositie over de dorpsgeschiedenis te zien is. Bekijk het volledige programma in de folder.

Reacties

gallery
14278
Mackus en Backus bij het ochtendgloren van de Open Monumentendagen
NEER – Gedeputeerde Mackus (CDA) bracht zaterdagochtend een bezoek aan de Friedesse Molen in Neer.
https://leudal.nieuws.nl/2018/09/08/mackus-en-backus-ochtendgloren-open-monumentendagen/
2018-09-08T13:32:53+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2018/09/08132903/1.jpg
Armenmolen, CDA, Egbert Hanssen, Europa, Friedesse molen, Hubert Mackus, molen, molenaarswoning, Neer, Neeritter, Open Monumentendagen 2018, Peter van de Horst, restaurant, Ronduit Open, schuurwoningen, Stan Backus, Stichting De Friedesse Molen, Subsidie, wagenpoort
Cultuur