Eikenprocessierups: niet alleen mensen hebben er last van

Foto: Pixabay - Free-Photos (CC0-Public Domain)

LEUDAL – De haartjes van de eikenprocessierups zijn niet alleen schadelijk voor de mens, ook (huis)dieren kunnen er flink last van krijgen. Diverse dierenartsen waarschuwen hiervoor.

Zeker nu de processierups zo veel voorkomt kunnen de problemen behoorlijk oplopen. Vooral honden lopen een groot risico maar houd ook je kat in de gaten als die buiten rondloopt.

Sloom
Honden kunnen tijdens het uitlaten in aanraking komen met brandhaartjes van de rups met alle gevolgen van dien. Denk hierbij aan rode ogen, zwellingen, huiduitslag, jeuk en geïrriteerde luchtwegen. Ook kunnen er brandwondjes optreden en kan het dier koorts krijgen of sloom worden. Soms verdwijnt de eetlust.

Pijltjes
De brandhaartjes kunnen in ogen gaan zitten of in de neus. De rups schiet de haren, die net kleine pijltjes zijn, af zodra er gevaar dreigt. Eén rups heeft zo’n 700.000 brandhaartjes en ze zijn zo klein dat ze makkelijk de luchtwegen kunnen binnendringen maar ook ingeslikt kunnen worden. Houd je hond daarom zo veel mogelijk bij eiken uit de buurt en hou hem aangelijnd op plekken waarvan je niet zeker bent. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. Is dat niet het geval, ga dan met je huisdier naar de dierenarts.

Water
Mocht je het vermoeden hebben dat je hond toch in aanraking met is geweest, spoel hem of haar dan goed af met water. Vergeet geen handschoenen aan te trekken zodat je zelf niet in aanraking komt met de brandharen. Spoel vooral ogen en bek goed uit. Ook dieren in de wei hebben last van de brandharen van de rups. Eikenprocessierupsen die in bomen rond een weiland zitten, zouden onmiddellijk bestreden moeten worden.

Reacties