Explosieve groei eikenprocessierups zorgt voor veel problemen

Bestrijding met de wegzuigmethode
Bestrijding met de wegzuigmethode
Foto: Wikipedia - Pimvantend (CC BY 3.0)

LEUDAL – Jarenlang werd de eikenprocessierups in een vroeg stadium intensief en succesvol bestreden. Die preventieve bestrijding met het middel Xentari zorgt er voor dat de rupsjes dood zijn voordat ze nesten vormen en brandharen hebben.

Dit voorjaar is hetzelfde draaiboek uitgevoerd, maar toch is er veel overlast van processierupsen. De reden is het warme weer overdag, maar ook de hoge nachttemperaturen in april en mei.

Weerstand
Door dit warme weer heeft de rups zich anders ontwikkeld dan normaal. De groei lijkt veel sneller te zijn gegaan en dit heeft waarschijnlijk weer effect gehad op de werking van de bestrijding. Volgens de aannemer is door de explosieve groei van de rups de weerstand tegen het bestrijdingsmiddel groter geweest. De rupsen hebben het middel binnengekregen toen ze al groter en sterker waren dan normaal en een deel van de rupsen heeft dit overleefd. Het is voor het eerst dat dit fenomeen zich voordoet.

Zuigen
In dit stadium heeft spuiten geen zin meer. Het enige wat gedaan kan worden is rupsen en nesten wegzuigen met speciale apparatuur. Dit gaat gebeuren op locaties waar veel mensen samen komen zoals speeltuinen en sportvelden. Het probleem is dat de aannemers weinig machines hebben en de vraag bij gemeente erg groot is. Daarnaast is deze curatieve bestrijding een intensief werkje en duurt het lang voordat nesten zijn opgeruimd. Voor de te behandelen locaties worden daarom prioriteiten gesteld.

Jeuk
Vanuit het GGD is er meer informatie over wat te doen bij jeuk en overlast van de eikenprocessierups. De gemeente Leudal adviseert om deze goed te lezen en ook de tips op te volgen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen