Graafschapsfeesten in de geest van Filips van Montmorency

HORN – Het begon met de idealistische droom van een jongeman uit Horn. Toen Casper Hamers op een nazomerdag in 2015 een wandeling maakte door het park van Kasteel Horn, bedacht hij dat toch meer mensen kennis zouden moeten kunnen maken met die prachtige plek.

Op 5 juni is het precies 450 jaar geleden dat de laatste graaf van Horne, Filips van Montmorency, op de Grote Markt in Brussel werd onthoofd door de Spanjaarden, omdat hij weigerde hard op te treden tegen het opkomende calvinisme in de Nederlanden. Dat feit bleek de de meest geschikte aanleiding om de droom van Casper te verwezenlijken. De plannen voor de Graafschapsfeesten 2018 waren geboren.

Enthousiasme
Er ontstond een golf van enthousiasme. Velen zetten hun schouders onder het project dat zijn gelijke tot op heden in Leudal niet kent. Bij een begroting van meer dan een ton waren ook veel sponsors noodzakelijk. Verder moesten bijvoorbeeld liefst 33 vergunningen worden aangevraagd, die ook weer allerlei kosten met zich meebrachten. Jaren van intensieve voorbereiding leidden gisteren echter tot een hoogtepunt: de première van het openluchtspektakel ‘In de Geist van Graaf Filips’. Kasteelpark Horn is omgetoverd tot een authentiek middeleeuws dorp. Tot en met dinsdag wordt iedere avond een toneelstuk opgevoerd, zaterdag was er een folkloristische markt en zondag trekt een historische optocht door Horn.

Buienradar
Buienradar maakte vrijdag overuren. Het had bijna de hele dag gegoten, maar zie, vlak voor het park openging was het water blijkbaar op. De eerste gelukkigen konden rond het kasteel struinen en kwamen oog in oog met dakloze middeleeuwers, maar ook met tijdgenoten die het blijkbaar beter afging: er werd gezongen en gedronken. Op de binnenplaats en de ridderzaal van het kasteel, die zelden toegankelijk zijn, klonk harpmuziek. Zo kwam iedereen langzaam in de stemming. Toen de tribunes gevuld waren voelde de bezoekers zich al aan de vooravond van de Tachtigjarige Oorlog.

Vakwerk
Het zou een onvergetelijke avond worden, waarbij na afloop iedereen op de banken stond. Stadsdichter Frits Criens schreef het buitenstuk dat werd uitgevoerd door Toneelgroep Spelenderwijs. Zijn stijl en woordgebruik waren duidelijk herkenbaar. Johan Korten is de regisseur van ‘In de Geist van Graaf Filips’. Hij noemde het een ‘creatieve doodzonde om deze uitdaging niet aan te gaan’. Ook hij heeft vakwerk geleverd. Één rol uit het geheel lichten zou de anderen tekort doen. Maar fraai om te zien is in deze voorstelling ook het ‘stille spel’. Door het enorme ‘podium’ gebeurt er voortdurend overal wel iets, waardoor het advies zou moeten zijn om vaker dan één keer te gaan kijken. Op vrijdagavond waren er echter nog maar enkele kaarten, voor de maandag en dinsdag. Dus snelheid is geboden…

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen