Imkers vertellen over de bezige bijen in mei

Foto: BCL

HAELEN – Mei is de voor de bijen en daarmee ook voor imkers de drukste maand. Omdat er veel honing en stuifmeel is, groeien de bijenvolken explosief.

Hierdoor raken de bijenkasten te vol. Dit is vaak het begin van het zwermen. Bij dit zwermen verlaat de koningin met ongeveer de helft van de bijen de kast en gaat op zoek naar een andere plek, vaak in een boom.

Slingeren
Voor de imker is het juist zaak om dit natuurlijke zwermen te voorkomen. Om die reden helpt de imker het te grote volk bij het vinden van een nieuw onderkomen. Hij plaatst een gedeelte van het te grote bijenvolk in een nieuwe kast. Omdat er in mei veel bloeiende planten en bomen zijn, wordt er door de bijen veel honing verzameld en opgeslagen in de honingkamer. Als die vol is zal de imker deze vervangen. Het leeghalen van de honingraten wordt ook wel slingeren genoemd.

Bijenstand
Op 3 juni kun je meer te weten komen over bijen en het houden daarvan. De bijenstand van Bezoekerscentrum Leudal, aan de Roggelseweg 58 in Haelen, is dan geopend van 13.00 uur tot 17.00 uur.  Een imker is aanwezig om al je vragen te beantwoorden. Entree 2,50 euro (inclusief toegang tot het museum), kinderen mogen gratis binnen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen