Discussie over locatiekeuze basisschool nog niet ten einde

Foto: Pixabay - klimkin (CC0-Public Domain)

LEUDAL – Dinsdag heeft het college van burgemeester en wethouders ingestemd met het voorstel om de locatie Kallestraat in Hunsel aan te wijzen voor de realisatie van het nieuwe speel-leercentrum voor Leudal-West.

Het college neemt daarmee het advies van de stuurgroep fusie scholen Haler, Hunsel, Ittervoort en Neeritter over en legt dit advies voor aan de gemeenteraad voor besluitvorming op 29 mei. De keuze wordt echter niet gesteund door één van de betrokken partijen: dorpsoverleg Itter Leafjt uit Neeritter. D66 wil daarom een raadsinformatiebijeenkomst organiseren vóór die gemeenteraadsvergadering eind deze maand.

Voorkeurslocatie
Medio april heeft de stuurgroep haar advies voor een voorkeurslocatie aan het college overhandigd.  De fusie van de vier scholen lijkt op het eerste oog een verlies aan onderwijsvoorzieningen in bepaalde kernen, maar biedt in ogen van de stuurgroep en het college kansen om duurzaam te versterken, te verbreden en vooral te verbinden binnen Leudal-West. De locatie in Hunsel zou het meeste recht doen aan de oorspronkelijke uitgangspunten en biedt – gezien de ligging ten opzichte van de sportvelden en natuur – de beste kansen op ontplooiing van de geformuleerde onderwijsvisie vindt het college. ‘Het is een fusie die maximale kansen biedt’, aldus wethouder Verheul (Ronduit Open).

Verkeersveiligheid
In de afgelopen weken hebben mensen ook zorgen geuit over de bereikbaarheid en de verkeersveiligheid van de locatie Kallestraat in Hunsel. Bereikbaarheid en verkeersveiligheid noemt ook het college als een belangrijk aandachtspunt, ongeacht de locatie van het nieuwe speel-leercentrum. Het college zegt dan ook toe dat de nodige verkeerskundige maatregelen genomen zullen worden.

Commissie Sociaal
Het advies van het college wordt inhoudelijk besproken op 14 mei in de vergadering van de raadscommissie Sociaal. Het raadsbesluit zou dan op 29 mei moeten volgen. D66 betwijfelt echter of er voldoende informatie is om een goede keuze te maken. ‘Het gaat om een besluit voor de komende 20 tot 30 jaar’ zegt fractieleider Robert Martens. ‘Daarom wil D66 Leudal dat dit goed besproken wordt in de gemeenteraad. We hebben de andere fracties verzocht een raadsinformatiebijeenkomst te organiseren, zodat de raad een weloverwogen beslissing kan nemen.’

Vertraging
‘Gezien de vragen die nog leven is het anders niet uit te sluiten dat we bij de behandeling in de commissie Sociaal met zoveel onbeantwoorde vragen blijven zitten, dat we moeten adviseren om het niet in de vergadering van 29 mei te behandelen’ meent Martens, die zich zegt te realiseren dat de beslissing al flink wat vertraging geeft opgelopen. ‘Maar daarom moeten we juist voorkomen dat er in de raadsvergadering van 29 mei geen beslissing genomen kan worden.’

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen