‘Gewond maar niet overwonnen’: draaginsigne voor Leo Hendrikx

Leo in 2018 (rechts met onderscheidingen).
Leo in 2018 (rechts met onderscheidingen).
Foto: John Hölsgens

HORN – Leo Hendrikx, geboren op 21 september 1923 in Horn, kreeg maandagavond in De Abdij in diezelfde plaats het Draaginsigne gewonden uitgereikt door generaal-majoor Verbeek van de Koninklijke Luchtmacht.

Hendrikx verliet op 14 mei 1941 – een weloverwogen datum – in het geheim zijn door de Duitsers bezette dorp, samen met drie vrienden, in een poging Engeland te bereiken. Na een lange, bizarre reis slaagden slechts twee van hen daarin: Paul Barten en Leo.

Bekijks
Hendrikx nam als Engelandvaarder officieel dienst bij de Royal Air Force. Op 21 april 1944 ontving hij zijn militair vliegbrevet en in september van dat jaar vloog hij voor het eerst in een Spitfire. In maart 1945 kwam hij bij het 322 Squadron, dat opereerde vanaf een klein vliegveld bij Schijndel. Diezelfde maand maakte de Limburger furore door – onder veel bekijks – tijdens een oriëntatievlucht op een zondag enkele malen laag over Horn te vliegen, tussen de torens van de kerk en het kasteel.

Leo Hendrikx in 1946 (Foto: Boek ‘Verdraagtj uch’)

Luchtafweer
Op 1 april 1945 sloeg het noodlot toe, toen het toestel van Hendrikx boven Gelderland werd neergehaald door Duits luchtafweer. Zijn Spitfire klapte tegen de grond en vloog in brand. Hendrikx wist uit het toestel te ontsnappen, ondanks brandwonden aan zijn gezicht, benen en armen. De Duitsers kregen hem te pakken en vervoerden hem naar Apeldoorn, waar hij behandeld werd aan zijn verwondingen. Twaalf dagen later al, werd de piloot in het ziekenhuis bevrijd door de oprukkende Canadezen. De oorlog was voorbij.

Kwiek
Een nog bijzonder kwieke Leo Hendrikx hoorde maandag, in gezelschap van zijn echtgenote, rustig alle loftuitingen aan. Na de de generaal-majoor sprak burgemeester Arno Verhoeven, die samen met ambtgenoot Strous van de gemeente Maasgouw gekomen was. De oud-vliegenier is tegenwoordig immers woonachtig in Heel. Vervolgens haalde hij met heldere stem zelf herinneringen op aan het oude Horn, aan de locatie van die avond waar hij ooit naar de ‘bewaarschool’ ging en aan de avonturen van weleer. Tot slot dankte hij iedereen voor de komst en de mensen van Stichting Herdenkingsmonument Militairen, Roel Rijks en Ria Schmieder voor de organisatie van de avond. Alsof wij het niet zijn, die juist mensen als Leo Hendrikx grote dank verschuldigd zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen