Voor het eerst herdenking enige in oorlog omgekomen Haelense militair

Foto: Pixabay - sharonang (CC0-Public Domain)

HAELEN – Onlangs, dus 73 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, is bekend geworden dat Sef Aelmans de enige Haelense militair is die in de Tweede Wereldoorlog is omgekomen.

Het tijdschrift Rondom het Leudal schonk hier in de meest recente editie al aandacht aan.

Joseph Henricus Aelmans

Jappenkamp
Tijdens de 4 mei herdenking in Haelen wordt dit jaar daarom voor de eerste keer stilgestaan bij het lot van deze KNIL-militair. Tot voor kort was het onbekend dat Sef Aelmans uit Haelen tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft gediend in het Nederland Indisch leger. Na de overgave in maart 1942 heeft hij ruim twee en een half jaar in Japanse kampen doorgebracht, onder andere bij de beruchte Birmaspoorlijn. Helaas is hij verdronken toen het schip met gevangenen waarop hij werd vervoerd, door de Amerikanen is gebombardeerd. Frits van Horne zal tijdens de 4 mei herdenking het verhaal van Sef Alemans vertellen.

Zangkoor
Aan de 4 mei herdenking in Haelen wordt onder meer ook deelgenomen door het zangkoor Sint Lambertus en Sint Allegundis. De stille tocht naar het oorlogsmonument op het kerkhof vertrekt om 19.45 uur vanaf de parkeerplaats voor het oude gemeentehuis van Haelen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen