De mysterieuze verdwijning van KNIL-ganger Sef Aelmans

Sef Aelmans (1914-1944)
Sef Aelmans (1914-1944)
Foto: via Studiegroep Leudal

LEUDAL – In het lentenummer van het kwartaaltijdschrift Rondom het Leudal – uitgegeven door de Studiegroep Leudal – gaat Frits van Horne op zoek naar de mysterieuze verdwijning van KNIL-ganger Sef Aelmans uit Haelen, die voor een groot deel van zijn familie volledig onbekend blijkt te zijn.

De familie wist zelfs niet van zijn bestaan af. Aelmans blijkt na de overgave van het Nederlands-Indisch leger in maart 1942 ruim twee en een half jaar in kampen te hebben doorgebracht, onder meer bij de beruchte Birmaspoorlijn.

Verdronken
Uiteindelijk is Sef bij Manilla verdronken, nadat het schip waarmee hij naar Japan werd vervoerd door de Amerikanen werd gebombardeerd. Zover nu bekend is hij de enige Haelense militair, die tijdens de Tweede Wereldoorlog is omgekomen.

Franse tijd
Verder wordt de Franse tijd in Horn uitvoerig beschreven door Mart Graef, die hiervoor teruggrijpt op twee ooggetuigenverslagen uit die tijd. Koster Willem Peters(1770-1852) en landbouwer Jan Mathijs Timmermans(1778-1847) maakten zeer interessante aantekeningen. Math Beurskens volgde in het Haelens en Horner Broek nauwgezet een boomvalk, die in de top van een hoogspanningsmast zijn nest had gemaakt en drie jongen groot bracht. En in een treffend in memoriam staat Gerrit van Heusden stil bij het overlijden van Cor Schreuder, oud-secretaris en een van de oudgedienden van de Studiegroep Leudal.

Maas met ijs
Thijs Zeelen beschrijft tenslotte nog het weer in de afgelopen winter van 2017, waarbij hij ook een interessante terugblik geeft op de ijskoude decembermaand van 1927, toen zelfs de Maas in Kessel met ijs ging. Mensen met belangstelling voor de cultuurhistorie van en de natuur in het Leudalgebied, kunnen voor 17 euro abonnee worden van Rondom het Leudal. Als welkomstgeschenk ontvangen zij gratis alle nummers die in 2017 zijn verschenen. Opgeven kan per e-mail via [email protected], of telefonisch via 06-53.53.08.71 of 0475-59.37.67.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen