Coalitieakkoord Samen Verder, Ronduit Open en D66 eind mei verwacht

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Samen Verder, Ronduit Open en D66 zijn in de afrondende fase gekomen van de coalitiebesprekingen. Dat kondigde de coördinator van de onderhandelingen, Michel Graef (Samen Verder), gisteren aan.

‘Onze fracties hebben het concept coalitieakkoord ontvangen en de komende week kunnen eventuele opmerkingen en aanvullingen doorgeven worden. Volgende week hopen we dat we het coalitieakkoord op inhoud definitief kunnen maken’ aldus Graef.

Michel Graef (Samen Verder)

Integriteitstoets
Zodra de fracties het op de inhoud met elkaar eens zijn, wordt werk gemaakt van de definitieve versie van het akkoord. Graef: ‘We gaan de teksten nu redigeren om er een logisch en begrijpelijk eindverhaal van te maken. Ook vragen we de ambtelijke organisatie om een financiële doorrekening te maken van de actiepunten die we benoemd hebben in het akkoord. Bovendien zal een integriteitstoets plaatsvinden van de voorgestelde wethouders.’

Portefeuilles
De coalitieonderhandelingen begonnen op 4 april. Vanaf dat moment werd iedere week één of twee keer bij elkaar gezeten en op basis van thema’s met elkaar gesproken, zo verklaart Graef. ‘We hebben veel open over de inhoud gesproken, maar vanzelfsprekend hebben we het ook over de formatie en portefeuilleverdeling gehad. Echter, omdat we de nadruk hebben gelegd op de inhoud, kunnen we nu nog niets zeggen over de formatie en portefeuilleverdeling. De komende dagen gaan we hierover met elkaar in gesprek.’

Dank
Graef verwacht dat in de raadsvergadering van 29 mei het coalitieakkoord kan worden besproken. Naar verwachting is dat akkoord een week eerder klaar. ‘Ons streven is dat in die zelfde raadsvergadering ook de wethouders en de nieuwe raadsleden geïnstalleerd worden’ zei Graef, die zijn dank uitsprak aan inwoners, organisaties en verenigingen die een reactie gaven op het verzoek input te geven aan de onderhandelende fracties van de drie partijen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen