Limburgse Kamerleden bezoeken vernieuwende arbeidsmarktinitiatieven

De instroom in de bouwsector moet worden vergroot.
De instroom in de bouwsector moet worden vergroot.
Foto: Gemeente Leudal

LIMBURG – Maandag 28 augustus brengen de Limburgse Tweede Kamerleden Rens Raemakers (D66) en Chantal Nijkerken (VVD), op uitnodiging van gedeputeerde Werk en Welzijn Marleen van Rijnsbergen (SP), een bezoek aan vernieuwende arbeidsmarktinitiatieven in Limburg.

De provincie Limburg heeft de economische agenda gekoppeld aan de sociale agenda. Geen baan hebben en niet participeren in de samenleving heeft immers een negatief effect op de gezondheid.

Rens Raemakers (D66)

Trendbreuk
Met de Sociale Agenda Limburg wil de provincie in 2025 de eerste achterstanden in gezondheid en participatie van Limburgers ten opzichte van de rest van Nederland hebben ingelopen. Limburg experimenteert op dat gebied volop met vernieuwende aanpakken op het gebied van arbeidsmarkt. Zoals het project 4Limburg, dat eerder dit jaar door vijf professoren van de Universiteit Maastricht werd gelanceerd, met als doel om via een trendbreuk de arbeidsparticipatie én de vitaliteit in Limburg te vergroten en verbeteren. Tijdens het werkbezoek van de Kamerleden wordt zichtbaar genaakt op welke manier lokaal aandacht wordt gegeven aan vernieuwende arbeidsmarktinitiatieven.

Chantal Nijkerken (VVD)

Bouwsector
In een aantal sectoren dreigt verder een tekort aan gekwalificeerd personeel, zo ook in de bouw. Daarom ondertekenden eind 2016 de Midden-Limburgse gemeenten, de provincie Limburg, Wonen Limburg, Bouwend Nederland en Bouwmensen Limburg het regionaal convenant ‘Duurzaam opleiden voor de bouw’. Daarbij wordt ingezet op ‘social return’. Het Convenant Midden-Limburg heeft als doelstelling om op basis van het inkoopvolume van de deelnemende partijen, in de periode 16 november 2016 tot 1 januari 2018, te komen tot maximaal 39 extra leer-werkplekken in de bouwsector. Een van de speerpunten van het convenant, is in het bijzonder aandacht te hebben voor werknemers die het bij het vinden van een baan moeilijker hebben, zoals bijstandsgerechtigden en statushouders. Op dit moment zijn er in totaal 11 werknemers geplaatst bij verschillende bedrijven. Gedurende het middagprogramma in Beek zullen gedeputeerde Van Rijnsbergen en de twee Kamerleden in gesprek gaan met de organisatie, de werkbegeleiders en geplaatste deelnemers.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen