Steeds meer kleine kernen kunnen gebruik maken van Wensbus

Foto: 3ML

LEUDAL – In steeds meer kleine kernen, verspreid over heel Limburg, kan gebruik gemaakt worden van Wensbusvervoer. Sinds 2014 reden al elf Wensbussen of Wensauto’s als pilot in de provincie.

Met subsidie van de provincie Limburg starten binnenkort nieuwe stichtingen in verschillende regio’s een Wensbusproject. Daaronder een nieuwe Wensbus Heibloem, richting alle omringende dorpen binnen een straal van circa 15 kilometer met puntbestemmingen tot in Panningen, Heythuysen, Weert en Roermond. Er zijn ook nog aanvragen in behandeling.

Vrijwilligers
De Wensbus of Wensauto is aanvullend vrijwilligersvervoer. Dit gebeurt met auto’s of bussen die geschikt zijn voor het vervoeren van maximaal 4 tot 8 personen. De Wensbus rijdt in gebieden waar tussen kernen geen openbaar vervoerverbinding is of waar de openbaar vervoerverbindingen op grote afstand van de kern liggen.

Verdubbeld
Hubert Mackus (CDA-gedeputeerde voor onder andere Openbaar Vervoer): ‘Het is belangrijk dat zoveel mogelijk Limburgers zich vrij kunnen bewegen, ook buiten hun dorp of stad. Ik ondersteun dan ook van harte deze vorm van aanvullend vrijwilligersvervoer, in gebieden waar het voor beroepsmatige vervoerders niet of nauwelijks mogelijk is hetzelfde vervoer rendabel te organiseren of slechts tegen hoge kosten uit te voeren. Het is goed om te zien dat het aantal Wensbussen nu ruim wordt verdubbeld.’ Volgens de provincie stimuleert de Wensbus ook dat inwoners van kleine kernen, buurten en wijken langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Een sociaal isolement kan daardoor voorkomen worden en mantelzorgers worden ontlast. In de regio Leudal was al een Wensbus actief met steun van de provincie, voor de kernen Baexem, Buggenum, Haelen, Heibloem, Horn, Hornerheide, Neer, Nunhem en Roggel.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen