Social return als duurzame oplossing dreigend tekort bouwpersoneel

Foto: Gemeente Leudal

LIMBURG – Diverse partijen in Midden Limburg, waaronder de gemeente Leudal, spannen zich in om het grote tekort van bouwpersoneel de komende jaren op een duurzame wijze op te vangen.

Om dit kracht bij te zetten tekenden de bestuurders van de partijen, bestaande uit de zeven Midden Limburgse gemeenten, de provincie Limburg, woningcorporatie Wonen Limburg, Bouwend Nederland en opleider Bouwmensen Limburg een convenant met betrekking tot social return.

Vraag en aanbod
Met het convenant willen de partijen de instroom van leerlingen in de bouwsector vergroten, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt of de onderwijsmarkt te helpen een passende opleiding in de bouw te volgen. In de bouw wordt al langer gewerkt met het principe van social return, maar tot nu toe bleken vraag en aanbod in de praktijk niet goed op elkaar aan te sluiten. Hierdoor bleef het gewenste duurzame effect, er een baan aan overhouden, uit. Met het oog op het dreigende personeelstekort in de bouw hebben de betrokken partijen de handen ineengeslagen en hebben ze gezamenlijk een nieuwe aanpak ontwikkeld.

Selectie
Het unieke van de nieuwe aanpak is het maatwerk voor de leerling en de flexibiliteit voor de aannemer. Aannemers hoeven niet langer per project Social Return in te vullen. In plaats daarvan leiden ze per jaar een vooraf vastgesteld aantal leerlingen op. De kandidaten, die werkzoekend zijn en nog niet over een startkwalificatie beschikken, worden zorgvuldig geworven en geselecteerd. Door gemeenten, maar ook door een speciaal aangestelde coach. Deze coach gaat jongeren die nu niet in beeld zijn bij de gemeente of andere instanties, maar wel werkloos zijn en aan de zijlijn dreigen te raken, stimuleren om deel te nemen aan dit leer-werktraject.

Sociale begeleiding
Daarnaast zorgt de coach voor de sociale begeleiding van de leerlingen. De kandidaten hebben immers niet voor niets een achterstand tot het onderwijs. Ze zijn bijvoorbeeld niet gewend om zich aan afspraken te houden of met collega’s te communiceren. De coach is 24 uur per dag bereikbaar voor de pupillen en kan behulpzaam zijn op allerlei leefgebieden, zoals huisvesting en omgaan met geld of schulden. Omdat ook de provincie Limburg ervan overtuigd is dat deze sociale begeleiding essentieel is voor een duurzaam effect, subsidieert de provincie de aanstelling van de coach.

Klankbordgroep
De partijen in Midden Limburg richten zich op de doelgroep 18 tot 40 jaar. Het convenant geldt voor de duur van 1,5 jaar. In totaal wil men 50 kandidaten aan een duurzame leer-werkplek helpen. Een klankbordgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van alle deelnemende partijen, monitort het traject en stelt waar nodig bij.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen