Slim maaibeheer bij eenmalig extra beekonderhoud

Foto: Waterschap Limburg

LIMBURG – Waterschap Limburg gaat dit jaar in kwetsbare beken zogenaamd slim maaibeheer toepassen, als extra onderhoud. In heel de provincie gaat het om zo’n 500 kilometer.

Het onderhoud maakt deel uit van het programma Water in Balans. Bij slim maaibeheer ontstaat er evenwicht tussen de aanwezigheid van voldoende afvoercapaciteit, de zorg voor ecologie, het vasthouden van water en droogtebestrijding.

Waterafvoer
Begroeiing en aanzanding zorgen voor een achteruitgang van de waterafvoer in beken. Tegelijkertijd spelen ze ook een belangrijke rol in het vasthouden van water voor drogere tijden. Met het extra maaiprogramma heeft het waterschap een zorgvuldige afweging gemaakt tussen waterbeheer, ecologie en kosten. Beken met belangrijke natuurwaarden zijn daarbij extra onder de loep genomen.

Korte termijn
‘Het extra maaiprogramma is een eenmalige, kortetermijnoplossing’, licht bestuurder Har Frenken toe. ‘Onze langetermijnoplossing voor klimaatproof waterbeheer ligt in de lijn van ons programma Water in Balans, een gebiedbreed programma om wateroverlast tegen te gaan.’

Har Frenken

In de maaikalenders is te zien welke beken onder bepaalde omstandigheden eerder en/of meer gemaaid worden en hoe het maaiprogramma er voor de rest van het jaar uitziet. De maaikalender is te vinden op www.waterschaplimburg.nl. Het Waterschap volgt de effecten van het extra maaien op de voet; goede ervaringen worden verankerd in het strategisch maaiplan en de werkprocessen. Tips, vragen of opmerkingen zijn welkom via [email protected].

Veiligheid
Waterschap Limburg gaat de komende maanden weer volop aan de slag met het maaionderhoud. Veiligheid voor de medewerkers en ingehuurd personeel staat daarbij voorop. Omgeploegde werkpaden en diepe spoelsleuven zorgen voor onveilige werksituaties. Onderhoudsmachines kunnen zelfs omvallen in diepe bouwvoren en spoelsleuven. Daarom is het belangrijk dat er genoeg vlakke ruimte overblijft tussen de watergang en het aanliggende perceel. Ook sleuven om water van het land te laten weglopen zijn gevaarlijk en moeten daarom dicht zijn.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen