DNA-onderzoek onder 15.000 mannen in de zaak Nicky Verstappen

Foto: 3ML

HEIBLOEM – Op een persconferentie in Maastricht heeft hoofdofficier van Justitie Roger Bos bekendgemaakt dat er een groot DNA-verwantschapsonderzoek komt, in de zaak Nicky Verstappen.

Aan vijftienduizend mannen uit Heibloem én de omgeving van de Brunssummerheide wordt gevraagd DNA af te staan.

Familieleden
De destijds 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem werd in 1998 op de Brunssummerheide vermoord tijdens een zomerkamp. De dader is nooit gevonden. Een DNA-verwantschapsonderzoek, zoals nu wordt opgestart, leidde in Friesland tot een opmerkelijke ontknoping van een langlopend onderzoek naar de dood van Marianne Vaatstra.​ Ook in die zaak was de dader lange tijd onvindbaar voor de politie. Dat veranderde toen het in 2012 mogelijk werd om DNA-verwantschapsonderzoek te verrichten. In dit onderzoek kan een dader worden getraceerd aan de hand van DNA materiaal van (verre) familieleden.

Opgelucht
De familie van Nicky Verstappen is blij met het onderzoek: ‘Ik ben opgelucht dat er vooruitgang is en er een mogelijkheid is een antwoord te krijgen op al die vragen die wij al jaren hebben’, zei moeder Berthie gisteren na afloop van de persconferentie. Samen met haar man Peter en zus Femke was ze naar Maastricht gekomen, om begeleid door Peter R. de Vries de persconferentie te volgen. ‘Ik ben blij dat de zaak weer wordt opgepakt en wordt gekeken of we verder kunnen komen. We weten in ieder geval dat ze er alles aan doen om sporen te vinden om de zaak op te lossen. Dat is voor ons het belangrijkste. Meer kunnen ze niet doen.’

Vertrouwen
Ondanks dat er geen garanties zijn, heeft Peter R. De Vries er veel vertrouwen in dat de dader met dit onderzoek wordt gevonden: ‘Hier wordt echt alles uit de kast getrokken. Zo’n DNA-verwantschapsonderzoek is een enorme operatie en gaat ook met heel veel kosten gepaard. Maar ze doen het en dáár gaat het om!’ De misdaadverslaggever roept de mannen in het onderzoeksgebied op om mee te doen aan het DNA-onderzoek.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen