Het ‘stille probleem’ van de carnavalsverenigingen

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Ronduit Open kaart de problemen die vastelaovesverenigingen hebben met het vinden van een bouwplaats voor de carnavalswagen aan. Ook na de optocht hebben de verenigingen grote problemen met het stallen van hun wagens en het bouwmateriaal.

Het is niet voor het eerst dat de politiek zich over de kwestie buigt, getuige de discussie van twee jaar geleden.

Verzekering
Er wordt gebouwd in oude kassen, schuurtjes en bijvoorbeeld garages die niet geïsoleerd zijn en niet over stroom beschikken. Er is een grote afhankelijkheid van bedrijven die belangeloos hun loodsen of andere bedrijfsgebouwen beschikbaar stellen. Dit kent echter verzekeringstechnisch zijn grenzen. De leden van de carnavalsverenigingen die komen bouwen zijn niet verzekerd en lassen wordt vaak niet toegestaan vanwege het brandgevaar.

Sociale cohesie
Dit alles heeft tot gevolg dat zowel de jongste als ervaren carnavalsgroepen de optochten in de verschillende kernen van Leudal en omstreken niet meer kunnen aanvullen met hun kleine en grote praalwagens, nog los van de hierdoor vervagende sociale cohesie binnen en tussen de groepen die het bouwen aan wagens met zich meebrengt.

Budget
Dit probleem heerste eerder ook in Noord-Brabant. Zo heeft de gemeente Cranendonck, nadat veel carnavalsverenigingen het probleem hadden aangekaart, een budget van 5 ton beschikbaar gesteld voor de bouw van een grote gemeentelijke loods waarin carnavalsgroepen gezamenlijk konden bouwen aan hun wagens. Ronduit Open wil, nu samen met de andere fracties in de gemeenteraad van Leudal, in gesprek over deze stille problematiek en zo samen tot een Leudalse oplossing komen.

Opties
Ronduit Open ziet verschillende mogelijkheden, zoals het beschikbaar stellen van budget of reeds beschikbare financiële middelen voor de huur van leegstaande bedrijfshallen, de bouw van een nieuwe gemeentelijke loods of het beschikbaar stellen van loodsen die eigendom zijn van de gemeente en die natuurlijk ook voor andere doeleinden gebruikt kunnen worden.

Reacties

article
10024
Het 'stille probleem' van carnavalsverenigingen
LEUDAL – Ronduit Open kaart de problemen die vastelaovesverenigingen hebben met het vinden van een
https://leudal.nieuws.nl/2017/04/28/stille-probleem-carnavalsverenigingen/
2017-04-28T15:42:36+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2017/02/28165854/P1050145.jpg
bouw carnavalswagens, Brandgevaar, budget, carnavalsoptocht, carnavalsverenigingen, loodsen, Optochten, Ronduit Open, sociale cohesie, vastelaovesoptocht, vastelaovesvereningingen, verzekeringen
Vastelaovend