Wagemans (RO): ‘Geen discriminatie, wel slechte interne voorbereiding’

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Naar aanleiding van de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens, omtrent de discriminatie van woonwagenbewoners door de gemeente Leudal, heeft ook raadslid Mathieu Wagemans van coalitiepartij Ronduit Open zich in de materie verdiept.

Uit zijn bestudering van de stukken blijkt volgens Wagemans dat namens de gemeente Leudal destijds op de zitting zou zijn gesteld dat er in deze gemeente geen verdere behoefte zou zijn aan sociale huurwoningen. Het raadslid ziet daar de oorzaak van het probleem en dus niet in bewuste achterstelling.

Statushouders
‘Men heeft toen de conclusie getrokken dat we met betrekking tot woningen de eigen burgers beter behandelen dan woonwagenbewoners en ons dus schuldig maken aan discriminatie’ legt Wagemans uit. ‘Nu is het zo dat in twee gevallen dat er een sociale huurwoning beschikbaar kwam, er maar liefst rond de 50 belangstellenden waren. Ik vind het dan ook onbegrijpelijk dat dergelijke beweringen namens de gemeente gedaan zijn en ik heb in de commissie afgelopen dinsdag opheldering daarover gevraagd. Keer op keer is aangedrongen op de bouw van sociale huurwoningen, ook omdat burgers vaak niet in aanmerking komen vanwege de verplichting door het Rijk en de provincie om sociale huurwoningen aan statushouders ter beschikking te stellen.’

Flauw
Wagemans noemt het daarom ‘flauw’ dat oppositiepartij D66 er een partijpolitieke zaak maakt. ‘Wanneer Leudal inderdaad voor woonwagens een langere wachttijd zou hebben dan voor sociale huurwoningen, kan terecht een vraag over discriminatie worden gesteld. Nu daarvan geen sprake blijkt ware het beter geweest dat D66 ons had gesteund in onze oproep, om te achterhalen hoe het mogelijk is dat een zaak intern zo slecht was voorbereid. Toen we in november kritiek uitte op de interne organisatie vond fractieleider Raemakers van D66 het nodig het op te nemen voor ambtenaren, in plaats van onze kritiek serieus te nemen.
Het is heel begrijpelijk dat hij in deze dagen en weken er alles aan doet om zich te profileren. Maar vertel dan wel het hele verhaal en profileer niet jezelf, door onterechte en kwalijke beelden over anderen op te roepen.’

Reacties

article
8979
Wagemans (RO): 'Geen discriminatie, wel slechte interne voorbereiding'
LEUDAL – Naar aanleiding van de uitspraak van het College voor de Rechten van de
https://leudal.nieuws.nl/2017/02/02/wagemans-ro-geen-discriminatie-wel-slechte-interne-voorbereiding/
2017-02-02T15:23:03+00:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/197/2017/02/02151543/Naamloos-1.jpg
College voor de Rechten van de Mens, D66, discriminatie woonwagenbewoners, Mathieu Wagemans, Rens Raemakers, Ronduit Open, sociale huurwoningen, Statushouders, woonwagenbeleid
Nieuws