Gemeente Leudal reageert niet op uitspraak mensenrechtencollege

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – De gemeente Leudal reageert vooralsnog niet op de uitspraak van het College voor de Rechten van de Mens, dat oordeelde dat Leudal woonwagenbewoners discrimineert.

Een antwoord op de vraag of er meer standplaatsen komen voor woonwagens laat dus nog op zich wachten. Een reactie van Leudal had op 30 januari bij het mensenrechtencollege binnen moeten zijn, maar de gemeente heeft laten weten meer tijd nodig te hebben. Uitsluitsel zou nu op 16 februari moeten volgen.

Nihil
Inwoner Beer van Susteren (52) had het mensenrechtencollege ingeschakeld omdat hij al meer dan vier jaar wacht op een woonwagenplek. Hij staat nummer acht op de wachtlijst. Gemiddeld komt er eens in de tien jaar een plek vrij, dus zijn kansen zijn nihil te noemen. Mensen die in aanmerking komen voor een huis in de sociale huursector hoeven niet zo lang te wachten, oordeelde het mensenrechtencollege in december: discriminatie dus.

Geëmotioneerd
Van Susteren sprak dinsdag geëmotioneerd in de commissievergadering. Oppositiepartij D66 valt hem bij en vindt dat er meer standplaatsen in Leudal moeten komen. In Neer bijvoorbeeld, zo opperden de democraten. Maar de coalitiepartijen en wethouder Arno Walraven vinden dat de uitspraak van het mensenrechtencollege is gebaseerd op ‘een verkeerde veronderstelling’. Mensen die een sociale huurwoning zoeken zouden volgens de bestuurders helemaal niet zo gemakkelijk aan een woning komen.

Rechter
Leudal zegt dus niet de uitspraak van het mensenrechtencollege te respecteren. En het is waar, de gemeente kan dat oordeel ook doodleuk naast zich neerleggen. In dat geval zal Van Susteren echter naar de rechter stappen, kondigde hij gisteren al aan.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen