Veel aanvragers ondersteuning restauraties worden teleurgesteld

Foto: John Hölsgens

LIMBURG – In april van dit jaar heeft de provincie Limburg de tenderregeling opengesteld. Hiermee worden restauraties en daarmee het behoud van de Limburgse monumenten ondersteund. Maar de roep om ondersteuning is zo groot, dat de provincie veel aanvragers teleur zal moeten stellen.

Gemeenten, maar ook bedrijven en particulieren kunnen een aanvraag indienen voor een bijdrage. De provincie Limburg hanteert een maximaal subsidiepercentage van 50 procent van de subsidiabele kosten, met een maximum van 500.000 euro.

Beleidsvelden
De projecten worden beoordeeld op onder andere het voorkomen van leegstand en bijdrage aan andere beleidsvelden van de provincie zoals landschap, economie/toerisme, duurzaamheid en participatie. Ook financiële aspecten als de bijdrage van de gemeenten, subsidiepercentage en zicht op een gezonde exploitatie worden hierin meegenomen.

Beperkt budget
De tenderregeling, waarbij voor de eerste tranche 4,7 miljoen euro te verdelen valt voor restauratie van monumenten, is dus flink overtekend. Er zijn eind augustus maar liefst 81 projecten ingediend, voor een bedrag van meer dan 20 miljoen euro. ‘De regeling voorziet dus in een grote behoefte’ zegt gedeputeerde Patrick van der Broeck. ‘Maar het zal duidelijk zijn dat veel projecten in de eerste tranche zullen moeten afvallen, want ons budget is beperkt.’

Nieuwe regeling
Begin oktober zal het college van Gedeputeerde Staten een besluit nemen welke projecten worden gehonoreerd en welke niet. De projecten, die straks afvallen, maken volgend jaar een nieuwe kans. Er komt in 2017 een nieuwe tenderregeling. Het provinciebestuur van Limburg heeft tot 2019 in totaal 13 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld voor deze regeling.

Molens
In de eerste tranche zitten in totaal tien aanvragen voor de restauratie van molens. ‘Dat past mooi in het thema van 2016, namelijk het Jaar van de Molens. Alle aanvragen worden momenteel getoetst en we verwachten in de loop van oktober duidelijkheid te hebben over welke aanvragen gehonoreerd kunnen worden’, aldus gedeputeerde Van der Broeck. Aanvragers krijgen naar verwachting in oktober of november een bericht van de Provincie.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen