Komend weekend weer Open Monumentendagen

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Op zaterdag 10 en zondag 11 september, is het traditiegetrouw Open Monumentendag. Overal waar de witgele monumentenvlag wappert kunt u gratis een kijkje nemen in een open monument, of aan een activiteit deelnemen.

Zo kunt u de wind- en watermolens van Leudal bezoeken, waarbij de molenaars u graag meer vertellen over de geschiedenis en de werking van de molens.

Download routes
De volgende molens zijn geopend: de Friedessemolen in Neer (beide dagen), de Armenmolen in Neeritter (beide dagen), de Leumolen in natuurgebied het Leudal (beide dagen), de Auroramolen in Baexem (beide dagen), de Schouwsmolen in Neeritter (beide dagen), de Petrusmolen in Roggel (beide dagen), de Grathemermolen in Grathem (beide dagen), de Sint Antoniusmolen in Heythuysen (zaterdag), Molen De Hoop in Horn (zaterdag) en Molen De Welvaart (zondag). Meer informatie over de molens is bovendien te vinden op deze site, waar u ook molenroutes kunt downloaden.

Friedesse molen (2)

Monumenten Neeritter
Verder heeft het comité Monumenten Neeritter een interessante activiteit georganiseerd, waarbij alle 29 monumenten te bezoeken zijn. U kunt dus een wandeling door deze Leudalkern maken, waarbij u door middel van posters geïnformeerd wordt over de historie van het betreffende monument. Aan het begin van de route, in de monumentale Sint Lambertuskerk, vindt u een gratis routebeschrijving.

Concert
In het kader van het landelijk thema ‘Iconen en symbolen’ is in de kerk van Neeritter ook de tentoonstelling ‘Herinneringen aan historische processies’ te bezoeken. Hierbij vindt u uitleg over de processieroute en de betekenis van de verschillende rituelen, zoals die tijdens de processie in de jaren vijftig te zien waren. Op zondag 11 september om 15.00 uur, zal bovendien Ramon Munnecom samen met een koperensemble dat speciaal voor deze gelegenheid is samengesteld, een prachtig concert geven in de kerk. Ramon speelt in het Koninklijk Concertgebouworkest van Amsterdam. Zangkoor ‘De Grenszangers’ zal eveneens deelnemen aan dit concert. De toegang is ook hierbij gratis.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen