Nieuwe concessie OV: stations Leudal op losse schroeven?

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Eind dit jaar gaat er een nieuwe concessie in voor het openbaar (bus)vervoer in Limburg voor de duur van 15 jaar. De provincie Limburg heeft de concessie uiteindelijk gegund aan Arriva.

Afgelopen week konden dorpsraden, gebruikersgroepen, belangenorganisaties en politici kennisnemen van de uitwerking van die concessie en de nieuwe dienstregeling.

Ontsluiting
In de aanloop naar de nieuwe concessie is er vanuit de fractie Ronduit Open aandacht gevraagd voor een goede ontsluiting van alle kernen met de bus. Ook is erop aangedrongen dat de kernen van Leudal onderling goede busverbindingen moeten hebben, bijvoorbeeld om in Heythuysen naar het gemeentehuis te gaan.

Geen verandering
‘Op dit moment is de verbinding tussen onder andere de kernen in het westen van Leudal en Heythuysen verre van optimaal’, zegt raadslid Tiemen Brouwer. ‘Men moet overstappen en de reistijden zijn lang. Na kennis genomen te hebben van de nieuwe dienstregeling is ons gebleken dat hieraan niets gaat veranderen. Er blijft net als nu een buurtbus in een uursdienst rijden tussen de kernen in Leudal-west en Heythuysen.’ Ronduit Open verzoekt het college nu hierover met de provincie en Arriva in gesprek te gaan om te bekijken of dit niet optimaler kan.

Vrijwilligers
Arriva gaat op verschillende plekken in Leudal busvervoer, georganiseerd met vrijwilligers, faciliteren. Hiermee is de afgelopen jaren ook al geëxperimenteerd in Leudal. Brouwer roept het college dan ook op om hierover met de provincie en Arriva in gesprek te gaan over hoe dit het beste georganiseerd kan worden, zodat plekken waar geen gewone bus komt ook zo goed mogelijk ontsloten worden met openbaar vervoer.

‘Geen toevoeging’
Opvallend is dat volgens Ronduit Open door de provincie en Arriva gesteld zou zijn dat door de nieuwe dienstregeling mogelijke treinstations in Baexem en Haelen niets toevoegen. ‘Ronduit Open vraagt zich af of het college deze mening deelt en of er vanuit Leudal nog actief gelobbyd wordt voor stations’, aldus Brouwer. In maart was de werkgroep Stations Leudal er nog van overtuigd dat alles goed zou komen.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen