Raadslid Wagemans (RO) ontstemd over nachtvergunning De Postkoets

Foto: John Hölsgens

HORN – Raadslid Mathieu Wagemans is boos op burgemeester Verhoeven vanwege een permanente nachtvergunning die is afgegeven aan de exploitant van De Postkoets in Horn.

Wagemans noemt de handelwijze van de burgemeester ‘onbegrijpelijk en onaanvaardbaar’. Het raadslid van de coalitiepartij vernam bij toeval dat de permanente nachtvergunning begin deze maand is afgegeven. De exploitant van De Postkoets zou er zes maanden gebruik van mogen maken.

‘Geen incident’
Wagemans vroeg in het verleden meerdere malen om aandacht voor problemen rond de exploitatie van De Postkoets. Verenigingen en gebruikers klaagden dat er door de exploitant voorrang wordt gegeven aan commerciële activiteiten, die ten koste gaan van de gemeenschapsfunctie van De Postkoets. Tijdens een bijeenkomst in Horn in december werd door een brede kring gebruikers kritiek werd geuit over de exploitatie. ‘De onvrede is algemeen, het beeld dat er slechts sprake zou zijn van een enkel incident is geheel onjuist’ vindt Wagemans.

Overlast
Verder is door omwonenden is regelmatig geklaagd over overlast als gevolg van nachtelijke activiteiten. Een meting in 2015 toonde aan dat normen werden overschreden. ‘Maar alle bezwaren zijn door u terzijde geschoven’ schreef Wagemans vier dagen geleden aan de burgemeester. ‘Aan de voorzitter van het Dorpsoverleg Horn heeft u toegezegd dat er eerst overleg plaatsvindt, alvorens verlening van een vergunning aan de orde zou zijn. Dat overleg is gepland voor eind deze maand. Niettemin heeft u begin juni besloten de nachtvergunning reeds te verlenen. U wacht het afgesproken overleg niet eens af. U handelt daarmee in strijd met toezeggingen aan burgers’, zo verwijt het raadslid de burgemeester.

Lastig dossier
‘Ik heb u meerdere malen bericht dat het zeer ongewenst is wanneer door u een permanente nachtvergunning zou worden afgegeven aan de exploitant van De Postkoets’ gaat Wagemans verder. ‘Verder heb ik op 18 maart aangegeven dat ik bespreking in de gemeenteraad wens, wanneer u ondanks alle bezwaren zou overwegen een nachtvergunning te verlenen. U nam niet eens de moeite mij te informeren over uw recente besluit. Naar ik verder verneem heeft u het besluit genomen zonder uw voornemen vooraf in het college te bespreken. Onbegrijpelijk, aangezien de laatste maanden met grote inzet wordt gewerkt aan een nieuw accommodatiebeleid. Het is een lastig dossier. Terwijl beleid in voorbereiding is om bij gemeenschapshuizen voorrang te verlenen aan gemeenschapsactiviteiten boven commerciële activiteiten, beslist u eigenstandig dat de exploitant gedurende zes maanden mag beschikken over een permanente nachtvergunning.’

Inzage
Wagemans wijst er tot slot op dat door gebrek aan informatie en overleg het risico ontstaat dat het ene collegelid beleid van een ander collegelid frustreert. Als collegevoorzitter, zo meent het raadslid, is de burgemeester toch verplicht tot bevordering van interne coördinatie en goede onderlinge informatie. Wagemans wil de vergunningverlening liefst agenderen voor de raadsvergadering van 5 juli en anders voor 12 juli. Bovendien verzoekt hij de burgemeester het complete dossier rond De Postkoets en de nachtvergunning ter inzage te leggen voor alle raadsleden.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen