Plannen treinstations Leudal pas in verkennende fase

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Op 22 februari had de werkgroep Stations Leudal overleg met de provincie Limburg over de ontwikkelingen rond de stoptrein Roermond-Weert. Na de radiostilte van de laatste maanden wordt er de komende maanden weer volop gewerkt aan de plannen.

Provinciale Staten van Limburg hebben geld ter beschikking gesteld voor een verkennend onderzoek. Dit onderzoek wordt uitgevoerd door ProRail en zal uit twee fasen bestaan.

Afstemmen
De eerste fase begint naar verwachting in mei en zal ongeveer drie maanden duren. Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken of het technisch mogelijk is om de intercity en de stoptrein zo op elkaar af te stemmen, dat ze samen op hetzelfde spoor kunnen rijden. Als alles normaal verloopt zullen de resultaten van de eerste fase dus in augustus bekend zijn.

Aanpassingen
De tweede fase, meteen daaropvolgend, zal ongeveer vier maanden duren. Die fase moet antwoord geven op de vraag of het mogelijk is om een stoptrein te laten rijden tussen Roermond en Weert. Daarbij moet worden gedacht aan aanpassingen aan het spoor en de stations die nodig zijn. Bekeken wordt onder meer ook of de spoorwegovergangen niet te lang dicht blijven. Als uit deze tweede, verkennende fase blijkt dat het mogelijk is een stoptrein te laten rijden dan moet er besloten worden of er geld beschikbaar gesteld wordt om de ontwerpfase in te gaan. In de ontwerpfase worden er ook concrete (bouw)tekeningen gemaakt.

‘Het komt goed’
Al met al duurt het dus nog tot het einde van dit jaar voordat het eindresultaat van het verkennend onderzoek bekend is. Tot die tijd zal de werkgroep regelmatig tussentijds geïnformeerd worden over de voortgang. De provincie en de werkgroep zijn het er over eens dat het proces lang duurt. Maar men gaat er van uit dat ambtelijke molens misschien ‘langzaam, maar wel gestaag blijven draaien’ en uiteindelijk dus alles goed komt.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen