Crisisberaad in Leudal: burgemeester houdt wethouder uit de wind

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Het is les 1 voor studenten public relations: als je een blunder hebt begaan, geef dat dan ruiterlijk toe. Burgemeester Verhoeven deed dat gisteren in een brief aan alle fractievoorzitters. Maar niet zonder er op te wijzen dat de fouten die zijn gemaakt bij het toekennen van de subsidies aan muziekverenigingen niet (volledig) zijn toe te schrijven aan de veelgeplaagde CDA-wethouder John van den Beuken.

Het zoveelste ‘hoofpijndossier’ van de gemeente Leudal (N280, ‘Biebgate’, accommodatiebeleid) leidt nu tot een heus crisisberaad, waarvoor het college morgen al bijeenkomt.

Ambtelijk
‘Een eerste beschouwing levert op dat zowel ambtelijk als in de ambtelijk/bestuurlijke afstemming zaken niet gelopen zijn zoals dat zou moeten, hetgeen ook de onderlinge samenwerking tussen de raad en het college raakt’, schreef Verhoeven. ‘Als portefeuillehouder personeelszaken en als raads- en collegevoorzitter wil ik, samen met de gemeentesecretaris zorgen dat er structurele maatregelen genomen gaan worden om dergelijke ongewenste situaties te voorkomen.’

Opheldering
Verhoeven neemt Van den Beuken dus in bescherming. Maar volgens de vier oppositiepartijen in de raad van Leudal draaide de wethouder, zonder daartoe bevoegd, gemachtigd of gemandateerd te zijn, een eerder genomen raadsbesluit terug. Daarop aangesproken in de commissievergadering weigerde de wethouder zich hiervoor te verantwoorden, aldus de oppositie. Ronduit Open, D66, VVD en Progressief Leudal eisen opheldering. Rens Raemakers van D66 in dagblad De Limburger: ‘De muziekverenigingen hebben de subsidiebeschikking al ontvangen, daarmee krijgen ze het geld hoe dan ook in handen. Alle andere verenigingen kunnen nu op grond van het gelijkheidsbeginsel eenzelfde behandeling eisen. De hele bezuiniging is nu van de baan’.

Geen regie
Mathieu Wagemans (Ronduit Open) geeft op Roermond Dichtbij aan dat het niet kan om de schuld op ambtenaren af te schuiven. Een wethouder moet volgens hem hoe dan ook kritisch zijn over alles wat ambtenaren adviseren. Uiteindelijk berust de verantwoordelijkheid bij de bestuurder. ‘Steeds weer geeft wethouder Van den Beuken aan dat hij niet over de noodzakelijke kennis en inzichten beschikt om lastige bestuurlijke opgaven tot een goed einde te brengen’ aldus Wagemans. ‘Wethouder zijn vraagt meer dan een stoel warm houden. Hij is niet tot regie in staat, zo blijkt telkens weer.’ Wagemans benadrukt verder dat de oppositie zich steeds fel gekeerd heeft tegen de bezuinigingen op verenigingen. ‘In deze zaak gaat het om het feit dat CDA en Samen Verder eerst hebben bezuinigd, in de raad voorstellen van de oppositie om die bezuinigingen terug te draaien hebben afgewezen en dan nu besluit het college plotseling dat men het raadsbesluit verandert. Niemand heeft blijkbaar in het college de vraag gesteld of men niet in strijd handelde met de uitvoering van een raadsbesluit. Dat men raadsbesluiten aan zijn laars lapt is het probleem voor de oppositie, niet dat verenigingen meer subsidie krijgen. Van den Beuken blijft maar zwabberen door eerst draconisch te bezuinigen en vervolgens in strijd met zijn eigen besluiten en raadsbesluiten te handelen. Zo weten burgers en verenigingen helemaal niet meer waar ze aan toe zijn.’

Multi-interpretabel
Het mag geen verrassing heten dat alleen het CDA begrip toont voor de situatie, omdat volgens de christen-democraten het toenmalige raadsbesluit niet duidelijk zou zijn geweest. Tegelijkertijd werden namelijk afspraken gemaakt over het behoud van de subsidie die bestemd zijn voor muziekonderwijs. Zodoende zou de beslissing volgens de coalitiepartij multi-interpretabel zijn. Maar het CDA heeft er nu een probleem bij, omdat coalitiepartner Samen Verder het daar totaal mee oneens is. Fractievoorzitter Hen Sleven in de krant: ‘De raad is heel duidelijk geweest. Ik ben dan ook hoogst verbaasd over deze zet van het college en ik ben héél benieuwd naar de uitleg.

Huiswerk
En dus is het crisis in Leudal. Opnieuw. Op Twitter brak gisteren de hel los. Dat de oppositie zich niet onbetuigd liet is logisch. Maar ook vanuit de publieke opinie was de kritiek niet mals. Het ligt daarom voor de hand dat het huiswerk voor morgen ook de volgende hoofdstukken uit de cursus pr bevat.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen