Sitech moet weer dwangsom betalen

Foto: John Hölsgens

LIMBURG – Het bedrijf Sitech moet weer een dwangsom betalen aan Waterschap Roer en Overmaas. De aanleiding is het lozen van teveel pyrazool via de afvalwaterzuivering (IAZI) van het Chemelotterrein op 17 en 18 december jongstleden.

Onderzoek heeft uitgewezen dat Sitech hiermee in overtreding was. De dwangsom voor deze twee dagen bedraagt in totaal 100.000 euro.

Zelf gemeld
Sitech meldde de overschrijding zelf bij het waterschap. Het lozen gebeurde zonder de noodzakelijke stapsgewijze opvoer van de dosering. Het waterschap is van mening dat Sitech gezien de recente ervaringen met pyrazool had kunnen weten dat een stapsgewijze aanpak nodig is om binnen de afgesproken waardes te blijven. Na constatering van de overschrijding van de norm wilde Sitech de lozing stoppen. Hierbij zijn echter niet alle pompen uitgeschakeld.

Handhaving
Op 26 oktober legde het waterschap Sitech al een dwangsom van 50.000 euro op, eveneens voor overschrijding van de toegestane hoeveelheid pyrazool. Sinds juli wordt de stof gemeten in de Maas. De IAZI loost op een zijtak van de Ur die uitmondt in de Maas. Waterschap Roer en Overmaas treedt handhavend op tegen de lozing en controleert het bedrijf intensief op naleving van gemaakte afspraken.

Meer informatie over de situatie is hier te vinden.

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen