Provincie tevreden: gemeenten hebben financiën op orde

Foto: Pixabay - WerbeFabrik (CC0 - Public Domain)

LIMBURG – Alle 33 Limburgse gemeenten zijn erin geslaagd een sluitende begroting voor 2016 of voor één van de jaren 2017-2019 te presenteren.

Ook gekoppeld aan de meerjarenraming 2017-2019 van gemeenten, is er voldoende evenwicht tussen plannen van gemeenten en de betaalbaarheid ervan. Deze constatering uit het toezicht op de gemeentefinanciën door de provincie Limburg leidt ertoe dat alle gemeenten onder het repressieve toezicht komen te vallen. Dat is de lichtste vorm van toezicht.

Geen rol provincie
Bij repressief toezicht mag een gemeente de plannen uit de begroting en eventuele wijzigingen daarin uitvoeren. De provincie Limburg heeft daar dan geen rol in. Bij de andere vorm van toezicht, preventief toezicht, zouden GS van Limburg eerst moeten instemmen met de begroting en met eventuele wijzigingsvoorstellen. Dat is sinds 2011 niet meer nodig gebleken en ook voor 2016 is dat dus niet aan de orde.

Voordelen
Gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen (SP) is als portefeuillehouder toezicht gemeentefinanciën tevreden over de manier waarop Limburgse gemeenten hun huishoudboekje in orde hebben. ‘In de media zie je met enige regelmaat berichten over de financiële situatie bij gemeenten. Wij zien bij de begroting 2016 dat gemeenten opnieuw hebben moeten bezuinigen. Aan de andere kant heeft de septembercirculaire 2015 alle gemeenten financiële voordelen opgeleverd.’

Marleen van Rijnsbergen (Foto: Twitter)
Marleen van Rijnsbergen (Foto: Twitter)

Decentralisaties
‘Daarnaast zie je dat een aantal gemeenten profiteert van een andere verdeling van de middelen, terwijl er aan de andere kant ook gemeenten zijn die nadelen van die nieuwe verdeelsleutel ondervinden. Tegen die achtergrond ben ik er tevreden over dat alle gemeenten erin zijn geslaagd een sluitende begroting voor te leggen’ aldus Van Rijnsbergen. De gedeputeerde vindt het een knappe prestatie. ‘Zeker ook gelet op de inspanningen die gemeenten al geleverd hebben en de komende jaren nog zullen moeten leveren op het gebied van de drie decentralisaties in het sociaal domein.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen