Het pruttelt en het suddert nog steeds rond de N280

Foto: John Hölsgens

LEUDAL – Het pruttelt en het suddert nog behoorlijk rondom het gevoelige N280 dossier. Dat bleek ook weer een dag na het werkbezoek van CDA-gedeputeerde Patrick van der Broeck aan Baexem.

De gedeputeerde deed gisteren een verzoek tot ‘wederzijdse liefde’ tussen provincie en gemeente Leudal, want even genoeglijk verliep het allemaal niet tussen beide bestuurslagen in de afgelopen pakweg acht jaar.

Vrede
Maar hoewel de opvattingen soms net zo ver uit elkaar lagen als de N280 lang is, werd de vrede min of meer getekend tijdens de raadsvergadering van 9 september vorig jaar, waar in meerderheid een motie werd aangenomen om voortaan constructief mee te werken aan het door de provincie besloten vervolgtraject. De provincie werd duidelijk gemaakt dat, ondanks het gegeven dat de gemeente er een andere visie op nahield, dat geen gevolgen zou hebben voor de medewerking. Ook al moest er ruimte blijven voor meningsverschillen en het op een respectvolle wijze uitten daarvan.

Saillant
Van die ruimte maakte mevrouw Teluij gisteren overduidelijk gebruik tijdens het bezoek van Van der Broeck. Saillant detail is dat haar partij (Samen Verder) in Leudal de coalitie vormt met het CDA. Het inspireerde fractieleider Stan Backus van Ronduit Open waarschijnlijk tot de volgende tweet:

Michel Graef, partijgenoot van Teluij counterde onmiddellijk met de opmerking dat de bovengenoemde motie betrekking had op het college en niet op individuele raadsleden. Ook D’66 voorman Rens Raemakers mengde zich vervolgens in de virtuele discussie:

Waarna ook Graef en Backus nog eens reageerden:

Actiegroep
Het lijkt kortom soms wel een spelletje pingpong met een hoge amusementswaarde. Maar dat is het natuurlijk niet. Al helemaal niet voor de direct betrokkenen, zoals Marcel Hagens van de actiegroep N280 Baexem. Die schreef op de Facebookpagina van Leudal.Nieuws.nl vandaag een lang betoog, dat hij als volgt begon: ‘Provinciale politiek en de N280, in mijn ogen een huwelijk in diepe crisis, en natuurlijk met de verkiezingen van 18 maart in het verschiet vallen de provinciale kandidaten over elkaar heen met een mening en ’toezeggingen’. Als burgers van Baexem, aanwonenden en gebruikers van de N280 hebben we daar niet zo veel aan. Kretologieën zoals ‘het moet 3C of het moet 5E zijn’: gebakken lucht en gebaseerd op niets.’

Onderzoek
Hagens maakt zich vooral boos over de vraag waarom de provincie zichzelf niet de juiste informatie en een gedegen onderzoek gunt om een goed en weloverwogen besluit te nemen. Om af te sluiten met de woorden: ‘De uiteindelijke definitieve politieke keuze voor 3C of 5E valt pas na afsluiting van de 2e fase MER. Het is een goed democratisch gebruik dat er bij een verkiezing ook iets te kiezen valt, dat er een alternatief is. Of is het de bedoeling dat Provinciale Staten op het ‘moment suprême’ enkel de keuze van de ‘grote leider’ met een staande ovatie bekrachtigt? Ik verwacht dat zittende en kandidaat-leden van Provinciale Staten zichzelf en hun mandaat serieus nemen en dus zullen zorgen dat er met betrekking tot de N280 iets te kiezen valt en dat deze keuze kan worden gemaakt op basis van feitelijk onderzoek en niet op basis van de onderbuik en ego.’

  • (De volledige reactie van Hagens staat ook onder het artikel van gisteren. Daar kunt u tevens deelnemen aan de online discussie – De redactie)
Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen