Radiofrequenties voor snel internet in buitengebieden

Foto: Rock 1997 (CC BY-SA 4.0)

LIMBURG – VVD-minister Kamp van Economische zaken wil dat de ether een radio-bandbreedte krijgt voor snel internet. Daarmee moet ook in dunbevolkte gebieden snel internet mogelijk worden gemaakt.

Internetbedrijven kunnen vanaf 1 september een vergunning aanvragen voor het gebruik van die bandbreedte, zo meldt Dagblad de Limburger vandaag. Dat zou niet ten koste gaan van bestaande frequenties voor radiostations en wifi.

Niet rendabel
Op dit moment heeft 97 procent van de Nederlanders toegang tot snel internet, maar circa 300.000 burgers en bedrijven vallen buiten de boot. Die bevinden zich vooral in dunbevolkte gebieden. In Limburg gaat het dan om ongeveer 15.000 huishoudens. Het leggen van glasvezel is in die buitengebieden niet rendabel, waardoor inwoners aangewezen zijn op tragere verbindingen via telefoon of via een dure satellietoplossing.

Geen belasting
Minister Kamp zegt dat het vrijmaken van nieuwe radiofrequenties een steuntje in de rug moet geven aan regionale initiatieven. Ook wil hij bedrijven die toch voor een kabelnetwerk kiezen tegemoet komen. Als een nieuw netwerk niet wordt gebruikt, hoeft er geen belasting over te worden betaald. Daarnaast gaat het ministerie proberen Europese subsidie los te krijgen voor projecten ten behoeve van snel internet in het buitengebied.

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen