Neer is een monument rijker

NEER – Groot groenonderhoud heeft er voor gezorgd dat de duiker in de Keizer (Kwir), onder de Napoleonsweg naast de fietstunnel, weer zichtbaar is. Daarmee is Neer weer een monument rijker.

De zogenaamde Kwirbrug is geen echte brug, maar een duiker met een meters dik zandpakket, waarover de Napoleonweg is aangelegd.

Napoleon
De duiker is rond 1810 gebouwd bij de aanleg van de Napoleonsweg. De gewelfde tunnel en de landhoofden zijn nog altijd in een prima staat, net als de hardstenen sluit- en afdekstenen. Dit ondanks het toch jarenlange voorbij denderen van vrachtauto’s. De benodigde bakstenen werden op korte afstand in veldbrandovens gebakken, mogelijk bij de Witte brug. Deze brug is in dezelfde tijd gebouwd. Onder de arbeiders van Napoleon waren ook bouwers van veldbrandovens, veelal uit de omgeving van Luik. Omdat er toentertijd maar weinig paarden met karren beschikbaar waren, moest de afstand tot de bouwwerken niet al te groot zijn.

Monument-Kwir

Kunstwerkjes
Enkele jaren geleden stond in het monumententijdschrift al te lezen, dat Rijkswaterstaat de duiker op de monumentenlijst zou plaatsten. Heel veel van deze bouwwerken in of onder de rijkswegen zijn in de loop der jaren afgebroken, maar in Neer liggen nog drie van deze kunstwerkjes: de duiker in de Kwir, aan de zuidkant van Neer in de ‘Boos’ nabij ‘t Horssum en aan de noordzijde in de Wijnbeek op de Waije. Ze stammen allemaal uit dezelfde periode.

Waarom de Kwirbrug in de Tweede Wereldoorlog niet en de Witte Brug alsmede de brug over het afwateringskanaal wel zijn opgeblazen, is overigens na te lezen in het heemkundeblad nummer 42 (uitgave december 2009) van Heemkundevereniging ‘Oos Naer’.

Bron: Neers Nieuws

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen