Lokale nieuwsvoorziening Leudal groeit

Foto: Nieuws.nl

LEUDAL – Sinds gisteren is het nieuwsmedium Roggels Nieuws in de lucht. Niet het eerste burgerinitiatief in Leudal op het gebied van lokale nieuwsvoorziening. Noodzaak, omdat ‘de lokale en regionale journalistiek is geïmplodeerd’ zoals vorig weekend op de cover van het achtergrond- en opiniekatern van De Volkskrant stond? Of is er iets anders aan de hand?

Het medialandschap in Leudal lijkt te groeien als kool. Gisteren nog werd Roggels Nieuws gelanceerd, door de initiatiefnemers van Neers Nieuws. Het concept zal dan ook vergelijkbaar zijn en wordt de komende tijd voorzien van meer toepassingen. Roggels Nieuws is nu alleen nog op Facebook en Twitter te vinden, maar wordt binnenkort ook als webpagina en mobiele app gelanceerd.

Jongeren
Jort Raemakers van het Neers Nieuws vertelt: ‘De manier van nieuws maken is tegenwoordig heel anders dan voorheen. Jongeren lezen bijna geen papieren media. Je moet ze dus via internet bereiken.’ Raemakers krijgt in het Roggelse daarbij nu ondersteuning van Rob Coenen.

RoggelsNieuwsAvatar %281%29

Eigen dorp
John Hölsgens is sinds twee maanden redactioneel beheerder van deze site, Leudal.Nieuws.nl.
Nieuws.nl is een landelijk initiatief, maar kiest daarnaast voor redactionele invulling per gemeente, met het doel uiteindelijk landelijk dekkend te zijn. ‘De jeugd is een lastige doelgroep en is voor printed media inderdaad nauwelijks meer te bereiken. Maar er speelt meer in de ontwikkeling van online lokaal en regionaal nieuws. Ik geloof niet dat de papieren krant ooit écht verdwijnt, maar er zijn minstens evenveel mensen die het dagblad niet lezen dan wel. Dat heeft enerzijds te maken met de kosten van een abonnement, anderzijds met het gegeven dat door allerlei bezuinigingsmaatregelen die kranten moeten doorvoeren, de mensen in een provinciaal dagblad steeds minder kunnen lezen over hun eigen dorp, wijk of straat’ meent Hölsgens.

10974-300-300

Versterking
‘Wat je nu ziet is dat mensen iets krijgen van ‘dan doen we het zelf wel’. Naast onze site -die trouwens ook of Facebook, Twitter en als mobiele app te vinden is- zie je daarom ook burgerinitiatieven als Neers Nieuws en nu dus Roggels Nieuws ontstaan. Daarnaast is er bijvoorbeeld nog www.haor.nl en natuurlijk 3ML. De één heeft meer professionele ervaring, tools, of geld ter beschikking dan de ander, maar dat maakt niet zoveel uit. Ik zie het ook absoluut niet als concurrentie. Ik ben juist blij met die initiatieven, want ook ik kan niet in zestien dorpen tegelijk zijn. We kunnen elkaar versterken, nieuws uitwisselen en aanvullen, ieder vanuit de eigen invalshoek. Hoe onafhankelijker, hoe beter. Op die manier zie ik best toekomst voor een pluriforme lokale en regionale pers in Leudal, die een informerende en controlerende functie prima kan uitvoeren.’

 

Aanmelden nieuwsbrief
Cookieinstellingen